Cilvēktiesības un invaliditāte - Piziča, Vija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs veltīts personu ar invaliditāti tiesību problēmām Latvijā. Lai atspoguļotu situāciju, kurā šobrīd ir Latvija, kas ir gan ANO, gan Eiropas Padomes, gan ES dalībvalsts, šī darba ietvaros diskriminācijas aizliegums uz invaliditātes pamata tiks aplūkots gan nozīmīgākajos starptautiskajos dokumentos, gan ES tiesību sistēmā, gan Latvijas normatīvajos aktos. Dažādās valstīs ir atšķirīga pieredze par to, kā nodrošināt pretdiskriminācijas likumu ieviešanu dzīvē. Salīdzinošās zināšanas par diskriminācijas aizlieguma normām personām ar invaliditāti var bagātināt juristu un politikas veidotāju izpratni par esošajiem tiesību aizsardzības instrumentiem šajā jomā. Aizlieguma diskriminēt uz invaliditātes pamata kritērija pievienošana aizliegto kritēriju katalogam uzskatāmi parāda cilvēktiesību attīstību pēdējo gadu laikā ES. Latvijai kā neatkarīgai demokrātiskai republikai vienlīdzības principa un diskriminācijas aizlieguma principa ievērošana cilvēktiesību aspektā ir nozīmīga, jo reālas vienlīdzības nodrošināšana parāda demokrātijas attīstības pakāpi valstī, nodrošina tās iedzīvotājiem mieru un sociālu drošību, kas būtiski ietekmē Latvijas kā nacionālas valsts starptautisko reputāciju. Tomēr cilvēktiesības nav vienīgais iemesls, kādēļ būtu jānodrošina vienlīdzība personām ar invaliditāti. Būtisks ir arī sociālais un ekonomiskais aspekts, jo personu ar invaliditāti atstumšana, viņu atkarības no citiem cilvēkiem veicināšana ir dārga gan viņu ģimenēm, gan sabiedrībai kopumā, tāpēc veicinot personu ar invaliditāti nodarbinātību tiktu ne tikai nostiprināta personu ar invaliditāti neatkarība, bet veicināta arī valsts sociālā budžeta atslogošana. Autore darbā nedaudz atspoguļo Francijas, Vācijas, ASV, Anglijas pieredzi personu ar invaliditāti tiesību aizsardzības jomā.

Master’s work is dedicated to the problems of persons with disabilities in Latvia. To display the situation in which currently is Latvia, the member of UN and the Council of Europe, and EU member state, within the framework of this work the prohibition of discrimination based on disability will be considered within the major international legal instruments and EU legal system and Latvian laws and regulations. There is different experience in different countries how to provide enacting of anti-discrimination legislation. Comparative knowledge about legal provisions of prohibition of discrimination based on disability can enrich understanding of lawyers and creators of politics about existing instruments for protection of the rights in this field. Adding prohibition of discrimination based on disability criterion to list of prohibited criterions, clearly demonstrates the development of human rights in EU during last years. For Latvia as for an independent and democratic republic observing principles of equality and prohibition of discrimination in aspect of human rights is very important, because providing of real equality shows the stage of development of democracy in a country, providing peace and social security of residents, what substantially affects international reputation of Latvia as a national country. Though human rights are not the only reason why there should be provided equality for persons with disability. Social and economic aspect is also important, because pushing back people with disability, their dependence from other people is expensive to their families as well as for society in general, therefore enabling employment of persons with disabilities would not only strengthen the independence of persons with disability, but also would enable relieving of country’s social budget. In this work the author slightly displays experience in the field of protecting rights of people with disability in France, Germany, US and UK.
Human rights and disability
Keywords: Juridiskā zinātne