Piesaistes un konfliktu risināšanas stilu partnerattiecībās savstarpējās saistības ar pašnāvības domām - Zihmanis, Volands (Latvijas Universitāte, 2014)
Pirms katra pašnāvības mēģinājuma ir pašnāvības domu un nodomu rašanās (Diekstra, 1996; Moscicki, 1997; Paykel & Rassaby, 1978). Laikus saskatītas pašnāvības domas un nodomi palīdzētu izvairīties no pašnāvības īstenošanas (Deane, Wilson & Ciarrochi, 2001), tāpēc ir būtiski izprast pašnāvības domu un nodomu rašanos, riska un aizsardzības faktorus. Kā viens no faktoriem, kas ietekmē pašnāvības domu rašanos, tiek minēts piesaistes stils (Allen & Land, 1999; Bearman & Moody, 2004; Esposito & Clum, 2002; Fergusson et al., 2003; Kimbrough et al., 1996; Nickerson & Nagler, 2004; Paulson & Everall, 2003; Rubenstein et al., 1998). Savukārt pašnāvības izdarīšana bieži vien notiek saistībā ar konfliktiem partnerattiecībās (Brown et al., 2002; Cooper, Appleby & Amos, 2002; Foster, 2011). Trūkst pētījumu, kas aplūkotu piesaistes un konfliktu risināšanas stilu partnerattiecībās savstarpējās sakarības ar pašnāvības domām. Pētījuma jautājumi: 1) Vai pastāv atšķirības pašnāvības domu rādītājos starp respondentiem ar dažādiem piesaistes stiliem? 2) Kādas ir piesaistes un konfliktu risināšanas stilu partnerattiecībās savstarpējās saistības ar pašnāvības domām? 3) Kuri no piesaistes un konfliktu risināšanas stiliem partnerattiecībās prognozē pašnāvības domas? Pētījumā dalībnieki: 120 pieaugušie vecumā no 18 līdz 45 gadiem, kam šobrīd ir partnerattiecības ilgākas par 1 gadu. Respondentu vidējais vecums 26,22 gadi (SD=6,04). Pētījuma metodes: Attiecību aptauja (AA) (The Relationship Questionnaire (RQ); Bartholomew & Horovitz, 1991). Latviešu valodas versiju adaptējusi I. Bite 2002. gadā. Konfliktsituācijas risināšanas stratēģiju noteikšanas skala (Conflict Mode Instrument; Thomas & Kilmann, 1977). Latviešu valodas versiju adaptējusi A. Lūka 2007. gadā. Aptauja mēra ilgstošus, plaša mēroga stratēģiskos nodomus attiecībā uz konfliktsituācijām – sadarbību, kompromisu, sāncensību, izvairīšanos un pielāgošanos. Pašnāvības domu aptauja (The Positive and Negative suicide ideation inventory; Osman et al., 1998). Latviski šo aptauju ir adaptējusi Linda Broduža 2010. gadā. Šī pētījuma rezultāti liecina, ka pastāv savstarpējas sakarības starp piesaistes un konfliktu risināšanas stilu partnerattiecībās un pašnāvības domām. Vislabāk pašnāvības domas prognozē sadarbības trūkums konfliktu situācijā, kā arī pārņemta un bailīga piesaiste partnerattiecībās. Atslēgas vārdi: piesaistes stils, konfliktu risināšanas stils, pašnāvības domas

Before each attempted suicide, there is the emergence of suicidal ideations and intentions (Diekstra, 1996; Moscicki, 1997; Paykel & Rassaby, 1978). In due time perceived suicidal thoughts and intents would help prevent the act of suicide (Deane, Wilson & Ciarrochi, 2001), so it is essential to understand the emergence of suicidal ideations and intentions, risk and protective factors. Attachment style is mentioned as one of the factors that influence the emergence of suicidal thoughts (Allen & Land, 1999; Bearman & Moody, 2004; Esposito & Clum, 2002; Fergusson et al., 2003; Kimbrough et al., 1996; Nickerson & Nagler, 2004; Paulson & Everall, 2003; Rubenstein et al., 1998). On the other hand, the act of suicide is often related with the partnership conflicts (Brown et al., 2002; Cooper, Appleby & Amos, 2002; Foster, 2011). There is a lack of studies that investigate the interrelations between attachment and conflict resolution styles in partnership with suicidal ideations. Research questions: 1) Are there any differences in suicidal ideation rates among respondents with different attachment styles? 2) What are the interrelations between attachment and conflict resolution styles in partnership with suicidal ideations? 3) Which of attachment and conflict resolution styles in partnership predict suicidal ideations? Research participants: 120 adults aged 18 to 45 years, who currently have partnerships for longer than 1 year. The average age of respondents was 26.22 years (SD=6.04). Research methods: The Relationship Questionnaire (RQ) (Bartholomew & Horovitz, 1991). I. Bite has adapted Latvian version in year 2002. Conflict Mode Instrument (Thomas & Kilmann, 1977). A. Lūka has adapted Latvian version in year 2007. The questionnaire measures long-term, large-scale strategic intentions regarding the conflict situations - cooperation, compromise, rivalry, avoidance and adaptation. The Positive and Negative suicide ideation inventory (Osman et al., 1998). L. Broduža has adapted Latvian version in year 2010. Results from this study suggest that there are interrelations between attachment and conflict resolution styles in partnership and suicidal ideations. The best predictors of suicidal thoughts are the lack of cooperation in conflict situations as well as preoccupied and fearful attachment in partnership. Keywords: attachment style, conflict resolution style, suicidal ideation
Interrelations between romantic attachment style, conflict resolution styles and suicidal ideations
Keywords: Psiholoģija