No zoba pulpas cilmes šūnām izolētu eksosomu ietekme uz dzīvnieku gaitu 6-hidroksidopamīna inducētā Pārkinsona slimības modelī žurkās - Raituma, Marta (Latvijas Universitāte, 2019)
Pārkinsona slimība ir otra visbiežāk sastopamā neirodeģeneratīvā saslimšana pasaulē, kuras incidence turpina pieaugt. Slimības pacientiem raksturīgi gaitas traucējumi, kas ļoti ierobežo dzīves kvalitāti. Diemžēl joprojām nav atrasta efektīva medikamentozā terapija, kas apturētu slimības progresiju. Šī darba mērķis bija noskaidrot, vai no zoba pulpas cilmes šūnām izolētas eksosomas reversē gaitas izmaiņas 6-hidroksidopamīna (6-OHDA) inducētā Pārkinsona slimības modelī žurkās, kā arī noskaidrot, vai pēc eksosomu lietošanas pārtraukšanas ir novērojams ilgtermiņa gaitu normalizējošs efekts. Gaitas izmaiņu noteikšanai tika veikts CatWalk XT automatizētais gaitas tests. Darbā iegūtie dati ļauj secināt, ka intranazāli ievadītas eksosomas normalizē gaitu un samazina apomorfīna inducēto rotāciju skaitu 6-OHDA inducētā Pārkinsona slimības modelī žurkās, taču ilgtermiņa efekts tām nav novērojams.

Parkinson’s disease is the second most common neurodegenerative disorder in the world and its incidence continues to increase. Gait impairments are a hallmark of Parkinson’s disease that can worsen patients quality of life. Unfortunately, at this time, there is no treatment to delay or stop the progression of this disease. The aim of this work was to determine if exosomes isolated from dental pulp stem cells reverse gait disturbances in 6-hydroxydopamine (6-OHDA) induced Parkinson’s disease rat model, as well as to examine the long-term gait normalizing effects of exosomes after discontinuation of the treatment. In order to detect gait abnormalities CatWalk XT automated gait analysis system was used. The findings of this work suggest that intranasally administered exosomes can reverse gait impairments and reduce apomorphine induced rotations in 6-OHDA induced Parkinson’s disease rat model, but no long-term effect is observed.
The influence of exosomes isolated from dental pulp stem cells on animal gait in 6-hydroxydopamine induced Parkinson's disease model in rats
Keywords: Farmācija; Pārkinsona slimība; gaita; 6-OHDA žurku modelis; eksosomas