Žurnālistu pieeja rakstveida kriminālprocesam un tā ietekme uz sabiedrības viedokli par tiesu varu - Glaudiņa, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Žurnālistu pieeja rakstveida kriminālprocesam un tā ietekme uz sabiedrības viedokli par tiesu varu” tiek pētīta rakstveida kriminālprocesa īstenošana kopskatā ar žurnālistu pienākumu informēt sabiedrību par tai būtiskiem jautājumiem. Rakstveida kriminālprocess mūsdienās ir krasi attīstījies kā iespēja efektivizēt lietu izskatīšanu. Autore secina, ka kopskatā ar šo kriminālprocesa efektivizēšanu, izmantojot rakstveida procesa formas sniegtās iespējas, tiek apdraudēti kriminālprocesa principi un sabiedrības tiesības tikt informētai par tiesu darbu, ko nodrošina gan žurnālisti, gan piekļuve tiesas procesam. Atslēgvārdi: rakstveida process, žurnālisti, kriminālprocess, uzticība tiesu varai, atklātuma princips.

The bachelor's thesis "Journalists' approach to the written criminal process and its influence on the public's opinion about the judiciary" examines the implementation of the written criminal process in an overview with the duty of journalists to inform the public about its issues. The written criminal process has developed drastically nowadays as an opportunity to streamline the handling of cases. The author concludes that, in general, with this streamlining of the criminal process, using the opportunities provided by the written form of process, the principles of the criminal process and the public's right to be informed about the work of the court, which is ensured by both journalists and access to the process, are threatened. Keywords: written process, journalists, criminal process, trust in the judiciary, openness in criminal proceedings.
Journalists' approach to the written criminal process and its impact on public opinion about the judiciary
Keywords: Juridiskā zinātne; rakstveida process; žurnālisti; kriminālprocess; uzticība tiesu varai; atklātuma princips