Laterālā inhibīcija un kontrastjutība - Slica, Santa (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 41 lapas, satur 43 attēlus, 1 pielikumu un 31 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izvērtēt, vai ON/OFF receptīvo lauku darbība ir saistāma ar kontrastjutības pazemināšanos pie zemām telpiskajām frekvencēm. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 24 subjekti vecumā no 20 līdz 22 gadiem, bez nopietnām redzes saslimšanām, emetropi vai emetropizēti ar optiskās korekcijas palīdzību. Metode: Darba mērķa īstenošanai tika izstrādāta datorprogramma, kuras pamatā ir psihofizikāla regulējamā stimula metode, kontrastjutības sliekšņa vērtības noteikšanai tika izmantota Pelli – Robson kontrastjutības pārbaudes karte. Rezultāti: Gan melns, gan balts objekts stimula tuvumā padara to subjektīvi gaišāku, melns to izmaina aptuveni par 10 cd/m² spēcīgāk nekā balts. Laterālā inhibīcija ietekmē redzes uztveri atkarībā no telpiskās frekvences, tomēr tās ietekme nav lineāra. Laterālās inhibīcijas ietekme uz kontrastjutību nav pierādīta. Secinājumi: 1. Izstrādātā metodika ļauj nomērīt cilvēka subjektīvi uztverto stimula spožumu. 2. Subjektīvi uztvertais stimula spožums ir atkarīgs no fona spožuma. Pieaugot fona spožumam, stimuls šķietami kļūst tumšāks, savukārt fona spožumam samazinoties, stimuls tiek uztverts gaišāks. Veiktie mērījumi parādīja, ka stimula šķietamās spožuma izmaiņas uz tumša un gaiša fona nav simetriskas. Tumšs fons stimula uztveri ietekmē vairāk nekā gaišs fons. 3. Darba ietvaros apskatītajos variantos, mainoties telpiskajai frekvencei, uztvertās spožuma izmaiņas (laterālā inhibīcija) nav būtiski nozīmīgas. Šie rezultāti ir pretrunā ar pieņēmumu, ka kontrastjutības sliekšņa vērtības pie zemām telpiskām frekvencēm ietekmē laterālā inhibīcija. 4. Veiktie mērījumi neuzrādīja korelāciju starp laterālās inhibīcijas un kontrastjutības rezultātiem (R² = 0,17). 5. Iegūtie rezultāti apstiprina pieņēmumu, ka subjektīvi uztvertā stimula spožuma uztveres mehānismu nevar pilnībā izskaidrot ar ganglionāro šūnu ON/OFF receptīvo lauku darbību. Atslēgas vārdi: kontrasts, kontrastjutība, tīklene, ganglionāro šūnu receptīvie lauki, laterālā inhibīcija, redzes ilūzijas.

Bachelor work is written in Latvian, it contains of 41 printed pages, 43 figures, 1 appendice and 31 literature sources have been used. Purpose: To appraise if ON/OFF receptive fields activity is associated with contrast sensitivity descending to low spatial frequencies. Subjects: 24 subjects (20-22 years old), without serious eye diseases, emmetrope or emmetropizate with optic correction are involved in experiment. Methods: To realize the work a software was made, which is based on psychophysical method of adjustmen, to determine threshold of contrast sensitivity Pelli – Robson contrast sensitivity chart was used. Results: Near the stimulus both black and white object makes it subjectively lighter, black changes it approximately 10 cd/m² stronger than white. Depending on spatial frequency lateral inhibition influences perception of eyesight in different levels, though its effect is not linear. Effect of lateral inhibition to contrast sensitivity is not been proven. Conclusion: 1. The developed methods lets to measure subjective perceive luminance of stimulus. 2. Subjective perceived luminance of stimulus depends on background’s brightness. If luminance of background increases, stimulus gets seemingly darker, but if luminance of background decreases, stimulus is being perceived lighter. Performed measurements demonstrated that seeming luminance changes of stimulus on dark and light background are not symmetrical. Dark background affects stimulus more than light background. 3. Within the bachelor work included variants, perceive luminance (lateral inhibition) of stimulus’s changes are not fundamental at different spatial frequencies. These results are in conflict with theory that threshold of contrast sensitivity to low spatial frequency is affected by lateral inhibition. 4. Performed measurements did not demonstrate the correlation between results of lateral inhibition and contrast sensitivity (R² = 0,17). 5. Found results confirm the theory, that with ON/OFF receptive fields of ganglionar cells activity is not possible to totally explain machanism of subjective perceive luminance of stimulus. Key words: contrast, contrast sensitivity, retina, receptive fields of ganglionar cells, lateral inhibition, visual illusions.
Lateral inhibition and contrast sensitivity
Keywords: Fizika