Laikā mainīga objekta izmēra ietekme uz akomodācijas atbildi - Verčinska, Emija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 18 attēlus, 2 tabulas un 23 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt kā laikā mainīga izmēra stimuls ietekmē akomodācijas darbību. Šķērsgriezuma pētījumā tika analizēta akomodācijas atbilde demonstrējot 2 video, kuros burta izmērs laika periodā palielinājās un samazinājās pakāpeniski vai vienmērīgi, un video ar “pulsējošu” kvadrāta palielināšanās un samazināšanos efektu. Pētījuma rezultāti parādīja, ka akomodācijas atbilde samazinās, burta izmēram palielinoties fiksētā 40 cm attālumā, bet samazinoties burta izmēram akomodācijas atbilde palielinās. Video demonstrācijas veids būtiski neietekmē akomodācijas atbildes izmaiņas.

The thesis is written in Latvian on 25 pages. It contains 18 figures, 2 tables and 23 references. The aim of the thesis was to evaluate the impact of temporal changes in object size on accommodative response. In a cross-sectional study, the accommodative response was evaluated by demonstrating two videos in which the size of object increased and reduced step by step or evenly and one “pulsating” video with increasing and decreasing square. Results demonstrated that accommodative response decreased, while changing object size increased in fixed 40 cm distance, and increased while object size decreased. Video demonstrating type does not significantly affect accommodative response.
The Impact of Temporal Changes in Object Size on Accommodative Response
Keywords: Fizika; akomodācija; akomodācijas atbilde; pakāpeniskā, vienmērīgā maiņa; video