Latvijas Universitātes pētniecisko laboratoriju zinātnes komunikācija fizikas jomā - Bulderberga, Olga (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir analizēt Latvijas Universitātes pētniecisko laboratoriju zinātnieku zinātnes komunikācijas aktivitātes fizikas jomā. Darbā pētītais periods bija ierobežots līdz vienam gadam un bija no 2023. gada aprīļa līdz 2024. gada maijam. Darba teorētiska daļa ietver zinātnes komunikācijas mērķu konceptuālo ietvaru un zinātnes komunikācijas modeļus. Pētījuma rezultāti iegūti, veicot “Eiropas Zinātnieku nakts 2023” pasākuma programmas analīzi un zinātnieku aptauju par viņu iesaisti zinātnes komunikācijas aktivitātēs un attieksmi pret to, novērojot zinātnieku un pasniedzēju zinātnes komunikācijas praksi lekciju ietvaros, kā arī veicot daļēji strukturētas intervijas ar nodaļas un laboratorijas vadītājiem. Pētījums atklāja, kādas zinātnes komunikācijas aktivitātes zinātnieki izvēlas saziņai ar sabiedrību un caur kādiem zinātnes komunikācijas modeļiem tas tiek realizēts. Konstatēts, ka lielākā daļa zinātnieku uzskata, ka zinātnes komunikācija būtu jāveic kopīgi zinātniekiem un komunikācijas speciālistiem. “Eiropas Zinātnieku nakts” pasākums ir vispopulārākais komunikācijas veids, ko zinātnieki uzmanto zinātnes komunikācijai. Zinātnieki nepiedalās vai pasīvi piedalās zinātnes komunikācijā laika, zināšanu, finansiālā atbalsta un speciālistu atbalsta trūkums dēļ.

The aim of the master's thesis is to analyse the science communication activities of the scientists of the research laboratories of the University of Latvia in the field of physics. The period studied in the paper was limited to one year and was from April 2023 to May 2024. The theoretical part of the work includes the conceptual framework of science communication goals and science communication models. The research results were obtained by analysing the program of the "2023 European Researchers' Night" event and surveying scientists about their involvement in science communication activities and their attitude towards it, observing the science communication practice of scientists and lecturers within lectures, as well as conducting semi-structured interviews with heads of departments and laboratories. The research revealed what science communication activities scientists choose to communicate with the public and through which science communication models it is realized. It has been established that the majority of scientists think that science communication should be carried out jointly by scientists and communication specialists. The " European Researchers' Night" event is the most popular form of communication that scientists look to for science communication. Scientists do not participate or passively participate in science communication due to lack of time, knowledge, financial support, and specialist support.
Science communication of research laboratories of the University of Latvia in the field of physics
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; zinātnes komunikācija; Latvijas Universitāte; fiziķi; Eiropas Zinātnieku nakts