Pulksteņu dekoratīvā funkcija dizainā - Valdmanis, Aivars (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba „Pulksteņu dekoratīvā funkcija dizainā“, mērķis bija izveidot jaunu aksesuāru kolekciju ar pulksteņu funkciju. Darbā ir apskatīti dažādi pulksteņu veidi un to pirmsākumi, rašanās cēloņi un to attīstība mūsdienās, kā arī raksturotas jaunākās iezīmes un modes ietekme uz tiem. Tika apskatīta pulksteņu funkciju izmantošana dizainos un aksesuāru attīstība. Izmantojot anketēšanu un intervijas, tika analizēti pircēju iepirkšanās paradumi veikalā „Pus12“ un pārdošanas personāla novērojumi vairākos pulksteņu veikalos. Rezultāti atklāj, ka gandrīz puse no aptaujātajiem pircējiem pulksteni izvēlas kā dekoratīvu elementu interjerā vai kā aksesuāru pie apģērba. Izmantojot dizaina paraugus, tika analizēti lielāko un atpazīstamāko pulksteņu zīmolu kolekcijas. Dizaina projektā tika izveidotas divas pulksteņu kolekcijas un pārdošanas veicināšanas materiāls – stends. Atslēgvārdi: •Pulkstenis •Dekoratīva funkcija •Modes aksesuārs •Pulksteņu veikals

The aim of the bachelor paper „Watch decorative function in design“ was to create a new accessories collection with watch function. In this paper different types of watches and their beginnings, reasons of emergence and development nowadays has been studied, also the latest features and the influence of fashion on watches has been characterized. The usage of watch functions in design and the development of accessories was examined. Using surveys and interviews, customers‘ shopping habits in „Pus12“ store and salespersons‘ observations in several watch stores were analyzed. Results reveal that almost half of the surveyed customers choose watches as a decorative element in interior or as an accessory that suits their outfit. Using design samples, collections of the largest and most recognizable watch brands were analyzed. In the design project two watch collections and a tool for sale stimulating – a stand – was created. Keywords: •watch •decorative function •fashion accessories •watches store
Watch decorative function in design
Keywords: Mākslas zinātne