Organizācijas pievilcīguma saistība ar personības iezīmēm - Dzenis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2006)
Pētījuma mērķis ir noteikt ideālas organizācijas pievilcīgumu raksturojošās pazīmes un izpētīt saistību starp ideālas organizācijas pievilcīgumu raksturojošām pazīmēm un potenciālo darbinieku personības iezīmēm. Pētījums tika veikts divas daļās. Pirmajā daļā tika veiktas divas fokusa grupas, kurās kopā piedalījās 16 dalībnieki (n1 – 8; n2 – 8). Otrajā pētījuma daļā piedalījās 2.-3. kursa studenti (N=54; M=20,9). Šī pētījuma ietvaros tika apskatītas četras organizāciju raksturojošās pazīmes – stabilitāte, atpazīstamība, atsauksmes un atalgojums. Respondenti vērtēja 24 organizāciju aprakstus, kuri sastāvēja no dažādiem organizāciju raksturojošiem pazīmju līmeņiem, un aizpildīja personības testu NEO-PI-R (NEO Personality Inventory Revised). Pirmā jautājuma rezultāti uzrāda, ka ideālas organizācijas pievilcīgumu nozīmīgi raksturo vidējs vai augsts atalgojuma un laba atpazīstamība, kā arī labas atpazīstamības un labu atsauksmju pazīmju kombinācija. Izvēloties organizāciju cilvēki vērtē atalgojuma apjomu, kas liecina, ka finansiālais faktors ir nozīmīgs dzīves kvalitātes raksturotājs. Cilvēki vēlas strādāt labi atpazīstamā organizācijā, kā arī viņi uzticas draugu un paziņu atsauksmēm par organizācijas attieksmi pret darbiniekiem. Pastāv nozīmīga saistība starp vairākām ideālu organizāciju raksturojošām pazīmēm un potenciālo darbinieku personības iezīmēm. Potenciālie darbinieki ar augstiem rādītājiem ekstraversijas un atvērtības skalās varētu vairāk izvēlēties mazāk stabilas organizācijas. Personībām ar augstiem rādītājiem labvēlīguma skalā varētu šķist pievilcīgas organizācijas, kurās ir augstāks atalgojums un stabilitāte un par kurām ir labas atsauksmes. Personības ar apzinīguma iezīmēm vairāk izvēlēsies stabilas un atpazīstamas organizācijas, kuras piedāvā augstu atalgojumu. Savukārt personībām ar augstiem rādītājiem neirotisma skalā varētu šķist pievilcīgākas mazāk stabilas organizācijas. Personībām ar augstiem rādītājiem ekstraversijas, atvērtības un labvēlīguma iezīmēs varētu šķist pievilcīgākas atpazīstamas organizācijas, par kurām ir labas atsauksmes un kuras piedāvā augstu atalgojumu. Atslēgas vārdi: organizācijas pievilcīgums, organizāciju raksturojošās pazīmes, personības iezīmes.

The aim of this study is to define characteristic of attractiveness of ideal organization and to investigate relationship between attractiveness of ideal organization and personality traits of potential employees. Study consisted of two parts. First part of study consisted of two focus groups. Sample – 16 (n1 – 8; n2 – 8). 2.-3. year students participated in the second part of this study (N=54; M=20,9). Four organizational characteristics were examined – stability, recognizability, references and salary. Respondents were asked to value 24 organizational descriptions, which consisted of different organizational characteristic levels and completed NEO-PI-R (NEO Personality Inventory Revised). Results of first question showed that medium and high salary, good recognizability and combination of good recognizability and good references significantly characterize attractiveness of ideal organization. People value organizations that offer high salary. That indicates that financial factor is important characteristic of life quality. People want to work in recognizable organizations and they trust in references of their friends and acquaintances about organization’s attitude towards employees. There are significant relations between several organizational characteristics and personality traits of potential employees. Personalities of potential employees with high scores in scales of extraversion and openness could choose less stable organizations. Personalities with high scores in scales of agreeableness could be more interested in organizations that offer higher salary, stability and organizations that have good references. Personalities high in conscientiousness could choose stable organizations with good recognizability and high salary. It could be assumed that personalities high in neuroticism choose less stable organizations. Personalities high in extraversion, openness and agreeableness factors could choose organizations with good recognizability, good references and high salary. Key words: organizational attractiveness, organizational characteristic, personality traits.
Relation Between Organziational Attractiveness and Personality Traits
Keywords: Psiholoģija