Latvijas preču eksporta apjoma ekonometriskā prognozēšana ES valstīs - Vasiļjeva, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2006)
Dotais darbs ir veltīts Latvijas eksporta apjoma prognozēšanai, pamatojoties uz 1995.-2002. gada ceturkšņu un mēnešu datiem. Prognozēšanai tika izmantots strukturālais modelis, kas apraksta laikrindas sadalīšanu uz tādām komponentēm kā trends, cikls un neregulārā komponente, tādu sadalīšanu sauc par nenovērojamo komponenšu metodi. Dinamiskā sistēma tika parādīta stāvokļu telpas formā un, izmantojot Kalmana filtru, tika iegūtas nenovērojamās komponentes – trends un cikliskā komponente. Ar EM (Expectation Maximization) algoritma palīdzību tika atrasti stāvokļu telpas modeļa jeb dinamiskās sistēmas nezināmo parametru novērtējumi. Tika konstruētas prognozes 2003. gadam – gan mēnešiem, gan ceturkšņiem. Pamatojoties uz izstrādāto strukturālā modeļa, VAR, VEC un ARIMA modeļu iegūtajām prognozēm, tika izvēlēti piemērotākie modeļi Latvijas eksporta apjoma prognozēšanai uz Eiropas Savienības valstīm. Darbs izpildīts, izmantojot EViews, SPSS un MatLab programmatūras.

The paper is devoted to the forecasting of the Latvian export volume, based on the quarterly and monthly data for years 1995-2002. The structural model describes time series disintegration of such components as trend, cycle and irregular component, such disintegration is named as unobservable components method, which was used for the forecasting. Dynamical system was represented in state space form and using Kalman filter was obtained unobservable components – trend and cycle component. By the EM (Expectation Maximization) algorithm estimations of unknown parameters of state space model or dynamic system were found. Forecasts for 2003 – monthly and quarterly, was constructed. Based on the received forecasts from elaborated structural model, VAR, VEC and ARIMA models the most appropriate models for the forecasting Latvian export volume to the EU were chosen. The task is fulfilled using softwares EViews, SPSS and MatLab.
Econometric forecasting Latvian commodity exports volume to EU countrics
Keywords: Matemātika