Uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtība pēc “nodokļu reformas” ieviešanas Latvijā un tās salīdzināšana ar ES dalībvalstīm - Diča, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Latvijā 2018.gada 1.janvārī ieviesta „nodokļu reforma”, kur viens no izmaiņu objektiem ir uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN). Šīs ir jauni ieviestas izmaiņas un nodokļu maksātājiem ir neskaidrības par nodokļa aprēķināšanu un tā ietekmi uz turpmāko darbību. Darba mērķis ir, izpētot galvenās atšķirības UIN aprēķināšanas kārtībā LR pēc „nodokļu reformas” ieviešanas, salīdzināt to ar citu ES dalībvalstu UIN sistēmu un noskaidrot ietekmi uz ekonomiskajiem rādītājiem. Pētījuma rezultātā noskaidrots, ka Latvijas jaunais UIN aprēķina režīms mazina uzņēmumu nodokļu slogu un veicina finansiālo rādītāju uzlabošanos. Salīdzinot ar citu ES dalībvalstu UIN režīmiem, Latvijas jaunais modelis ir konkurētspējīgs un dažās jomās pārspēj Igaunijas režīmu. Latvijas modeli varētu papildināt par atvieglojumu piemērošanu sociālā statusa personu nodarbināšanu.

On January 1, 2018 in Latvia was introduced „tax reform”, one of the object which was change is Corporate Income Tax (CIT). These are newly introduced changes and taxpayers are confused about tax calculation and its impact on future operations. The aim is after exploring the main differences in the procedure of calculating CIT in the Republic of Latvia after the „tax reform” introduction, compare it with other EU Member State CIT systems and find out the impact on economic indicators. As a result of the research it has been determined that Latvia's new CIT calculation regime reduces the tax load on companies and improves financial indicators. Compared to other EU Member States' CIT regimes, Latvia's new model is competitive and in some areas outperforms the Estonian regime. Latvia’s model could be supplemented by applying an allowance for employing persons of social status.
The Procedure of Calculating Corporate Income Tax After the Implementation of the “Tax Reform” in Latvia and Its Comparison with EU Member States
Keywords: Ekonomika; Uzņēmumu ienākuma nodoklis; Nodokļu reforma; UIN režīmi; UIN aprēķinu metodes