Asinssporaiņu parazītu izplatība, daudzveidība un hematoloģiskā ietekme Latvijā ligzdojošo mājas strazdu Sturnus vulgaris un mājas čurkstu Delichon urbicum populācijā - Rimša, Antonija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījumā tika molekulāri analizēti un mikroskopiski apskatīti, kā arī savstarpēji salīdzināti asins paraugi (parazitēmija, leikocītu un jauno eritrocītu īpatsvars), kas iegūti no Latvijā ligzdojošiem īso un garo distanču migrantiem – mājas strazdiem Sturnus vulgaris un mājas čurkstēm Delichon urbicum trīs gadu periodā. Inficētajos putnos tika konstatētas 11 dažādas asinssporaiņu parazītu ģenētiskās līnijas, no kurām septiņas iepriekš nav atrastas mājas strazdos. Tika novērots paaugstināts leikocītu īpatsvars inficētos strazdos, savukārt, par mājas čurkstēm nav pietiekami daudz datu, lai noteiktu asins parametru atsķirības starp inficētiem un neinficētiem putniem. Konstatēti arī trīs strazdi, kam sākotnējā infekcija ir pazudusi no asinīm.

In the study molecular and microscopy methods were used to analyse and compare blood samples (parasitaemia, proportion of leukocytes and young erythrocytes) obtained from short- and long-distance migrants breeding in Latvia – common starlings Sturnus vulgaris and house martins Delichon urbicum over three years. In the infected samples 11 different haemosporidian genetic lineages were found, of which seven had not previously been found in starlings. An increased proportion of leukocytes in infected starlings was observed, while not enough data on house martins was available to determine the differences in blood parameters between infected and uninfected birds. Additionally, three starlings were observed which had cleared the infection from blood.
PREVALENCE, DIVERSITY, AND HEMATOLOGICAL EFFECT OF HAEMOSPORIDA PARASITES ON THE COMMON STARLING STURNUS VULGARIS AND HOUSE MARTIN DELICHON URBICUM LATVIAN BREEDING POPULATION
Keywords: Bioloģija; putnu malārija; asinssporaiņi; leikocitēmija; Sturnus vulgaris; Delichon urbicum