Blokķēdes tehnoloģijas pielietojums sabiedrības pārvaldē - Ramza, Edvards (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Blokķēdes tehnoloģijas pielietojums sabiedrības pārvaldē”. Pētījuma mērķis ir izpētīt atšķirības starp blokķēdes tehnoloģijas pielietojumu sabiedrības pārvaldē demokrātiskos un autoritāros politiskos režīmos, un identificēt tās pielietojuma sniegtās iespējas un ierobežojumus. Pētījuma teorētiskā daļa sastāv no vairāku teoriju kopuma analīzes. Proti, pētījumā ir izmantotas teorijas, kas analizē sabiedrības pārvaldi, kā piemēram, jaunās publiskās pārvaldības teorija, globālā pārvaldība un pilsētu pārvaldība. Kā arī ir definēti pētījuma galvenie jēdzieni, kā piemēram, blokķēdes tehnoloģija, sadalītās virsgrāmatas tehnoloģija, masveida sabiedrības uzraudzība un viedās pilsētas. Bakalaura darba empīriskajā daļā ir pielietota kvalitatīvo pētījumu metode - gadījuma analīze. Pētījumā ir detalizēti aplūkots, kā blokķēdes tehnoloģija tiek izmantota sabiedrības pārvaldē demokrātiskos un autoritāros režīmos, pievēršot uzmanību tās pielietojumā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Specifiska uzmanība ir pievērsta tādam demokrātiskam režīmam, kā Eiropas Savienība, savukārt no autoritāriem režīmiem padziļināti tika pētīts Ķīnas Tautas Republikas gadījums. Pēc bakalaura darba izveides ir secināts, ka blokķēdes tehnoloģijas pielietojums sabiedrības pārvaldē, un tās sniegtās iespējas ir atkarīgas no politiskā režīma redzējuma par to, kādus regulējumus ieviest un kādiem nolūkiem tehnoloģiju izmantot.

The theme of the bachelor's thesis is "The Use of Blockchain Technology in Public Administration". The aim of the study is to explore the differences between the use of blockchain technology in public administration in democratic and authoritarian political regimes, and to identify the opportunities and limitations offered by its application. The theoretical part of the study consists in the analysis of a set of several theories. In particular, the study uses theories that analyze public administration, such as the theory of new public governance, global governance and urban governance. It also defines key concepts in the study, such as blockchain technology, distributed ledger technology, mass public surveillance, and smart cities. In the empirical part of the bachelor's thesis, the method of qualitative research has been applied - case study. The study examines in detail how blockchain technology is used in public administration under democratic and authoritarian regimes, with a focus on its applications at both the national and international levels. Specific attention has been paid to a democratic regime such as the European Union, while the case of People's Republic of China has been studied in depth from authoritarian regimes. Following the creation of the bachelor's thesis, it has been concluded that the use of blockchain technology in public administration and the opportunities it provides depend on the political regime's vision of what regulations to implement and for what purposes to use the technology.
The Use of Blockchain Technology in Public Administration
Keywords: Politikas zinātne; blokķēdes tehnoloģija; sabiedrības pārvalde; Ķīna; ES; demokrātija