Meža pūces Strix aluco barības sastāvs Austrumlatvijā: vai meža pūce un urālpūce Strix uralensis konkurē par barības objektiem? - Dambeniece, Linda (Latvijas Universitāte, 2013)
Meža pūces un urālpūces barības sastāvs pētīts izmantojot ligzdošanas materiālu analīzes metodi. Materiāls ievākts no 19 ligzdām Latvijas austrumu daļā 2012. gada sezonā. Austrumlatvijā meža pūces barojušās galvenokārt ar zīdītājiem (62% no kopējās biomasas), nozīmīgi bijuši arī putni (20% no kopējās biomasas). Urālpūces barības sastāva būtiskāko daļu aizņem zīdītāji (92,7% no kopējās biomasas). Vispārīgi konkrētajā teritorijā meža pūces barības sastāva proporcionālais sadalījums atšķiras no 1999. un 2003. gadā veiktiem pētījumiem, bet būtiskāko barības objektu (Microtus un Myodes strupastes) proporcija palikusi nemainīga. Apskatot meža pūces barības sastāva izmaiņas atkarībā no urālpūces ligzdošanas klātesamības, atklāta tendence, kas norāda uz apskatīto sugu konkurenci par barību. Atslēgas vārdi: Meža pūce, Strix aluco, urālpūce, Strix uralensis, barības sastāvs, atriju analīze.

Food composition of the Ural Owl and Tawny Owl was studied in Eastern Latvia using analysis of nesting materials. In total, material collected from 19 nests in eastern part of Latvia in season 2012. Tawny Owl in eastern Latvia has been feeding on mammals (62% from overall biomass), birds have also been significant (20% from overall biomass). The essential part of Ural Owl's diet are mammals (92,7% of overall biomass). In specific territory Tawny Owl's proportional distribution of food groups differs from researches done in year 1999 and 2003 but proportion of the most significant preys (Microtus and Myodes voles) hasn't changed. By looking at Tawny owl's food content changes depending on Ural Owl's nesting presence, a tendency has been discovered that points to a competion for food between two species. Keywords: Tawny Owl, Strix aluco, Ural Owl, Strix uralensis, food composition,, pellet analysis.
Food composition of the Tawny Owl Strix aluco in Eastern Latvia: Are Tawny and Ural Owls Strix uralensis competitors for prey?
Keywords: Bioloģija