Darba ņēmēju darbā norīkošanas tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā un aktuālās problēmas tā piemērošanā - Liepiņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā autore aplūko un analizē darba ņēmēju darbā norīkošanas tiesisko regulējumu Eiropas Savienībā, vienlaikus konstatējot aktuālās problēmas tā piemērošanā. Darba pirmajā nodaļā apskatītas divas no Eiropas Savienības pamatbrīvībām, proti, brīva personu pārvietošanās un brīva pakalpojumu aprite. Ņemot vērā darba specifiku autore uzmanību veltījusi darba ņēmēju brīvai kustībai un brīvai pakalpojumu apritei, kā arī analizējusi „darba ņēmēja” jēdzienu. Darba otrā nodaļa veltīta „Eiropas sociālajam modelim” un šajā nodaļā autore vēlējusies noskaidrot, vai pastāv visai Eiropai kopīgs sociālais modelis, vai tomēr vēl joprojām dominē nacionālo valstu dažādie sociālie modeļi. Nodaļas turpinājumā skaidrota sociālā modeļa mijiedarbība ar darba ņēmēju darbā norīkošanas praksi. Trešajā daļā autore ļoti detalizēti analizē Direktīvu Nr.96/71/EK par darba ņēmēju norīkošanu darbā. Autore veltījusi uzmanību darbā norīkotajiem darba ņēmējiem piemērojamai likumdošanai, skaidrojusi minētās Direktīvas izdošanas nepieciešamību. Analizēta gan direktīvas darbības joma, gan darbā norīkotajiem daba ņēmējiem piemērojami noteikumi un nosacījumi. Ceturtajā darba nodaļā autore pēta Eiropas Kopienu Tiesas judikatūru, kas saistīta darba ņēmēju darbā norīkošanas jautājumu, īpašu uzmanību veltot arī pēdējā laikā aktuālajai Laval un partneri lietai.

In the Paper, the author analyses and deals with the judicial regulation of posted workers in the European Union, simultaneously stating the topical problems in its application. The First Chapter deals with two of the four fundamental economic freedoms of the European Union, namely free movement of persons and free movement of services. Taking the specifics of the Paper into account, the author has paid the major attention to the free movement of workers and free movement of services and has analysed the idea of "worker". The Second Chapter is dedicated to "European Social model" and in the particular chapter the author has clarified whether there exist a social model common to whole Europe, or whether the major role has been given to the social models of the national countries. The Chapter explains the interaction of the social model with the notion posting of workers. The Third Chapter provides a detailed analysis of the Directive No.96/71/EC concerning the posting of workers. The author has paid much attention to the current legislation applicable to posted workers, has explained the necessity of issuing the mentioned Directive. Both the sphere of the Directive and the Terms and Conditions applicable to the posted workers have been analysed. The Fourth Chapter examines the case law of the European Court of Justice, paying particular attention to the recently topical case of Laval un partneri.
Posting of Workers - the Legal Framework in the European Union and Topical Issues of its Application
Keywords: Ekonomika