Hipermetropijas korekcija ar mīkstajām kontaktlēcām - Jansons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 41 lapas, satur 18 attēlus un 19 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izpētīt galvenās problēmas, kas saistās ar hipermetropijas koriģēšanu ar mīkstajām kontaktlēcām (briļļu un kontaktlēcu optiskās atšķirības, mīksto kontaktlēcu materiāli, to īpašības, komforta līmenis, ar kontaktlēcu valkāšanu saistītas komplikācijas) un praktiski parādīt kā šīs problēmas risināt. Rezultāti: veiksmīgi tiek atrisināta divu sarežģītu hipermetropijas pacientu korekcija ar mīkstajām kontaktlēcām. Secinājumi: Salīdzinot ar citiem kontaktlēcu valkātājiem, hipermetropiem nepieciešams lielāks vizīšu skaits, lai nodrošinātu optimālu korekciju, kā arī hipermetropi ir daudz jūtīgāki uz redzes asuma un komforta līmeņa samazināšanos valkājot kontaktlēcas. Lai nodrošinātu maksimālu radzenes veselību, hipermetropiem pirmās izvēles kontaktlēcas ir silikona hidrogēla kontaktlēcas. Atslēgas vārdi: hipermetropija, mīkstās kontaktlēcas, hidrogēla kontaktlēcas, silikona hidrogēla kontaktlēcas

This work is written in Latvian and contains 41 pages of text, 18 pictures and 19 references. The purpose: The purpose of this work is to identify and describe the main problems that emerge from hyperopia correction with soft contact lenses. The main problems discussed are optical differences between spectacles and contact lenses, soft contact lens materials and their properties and complications from contact lens wear. Results: successful management of two complicated hyperopic patients with soft contact lenses. Conclusions: Compared to other contact lens wearers hyperopic patients need more visits to achieve optimal correction results. Compared to other contact lens wearers hyperopic patients are more sensitive to decreased visual acuity and comfort levels. To provide the best corneal health, the first choice contact lens for hyperopic patients is silicon hydrogel contact lens. Key words: hyperopia, hypermetropia, soft contact lenses, hydrogel contact lenses, silicon hydrogel contact lenses
Correction of hyperopia with soft contact lenses
Keywords: Fizika