Pievienotās vērtības nodoklis - Kulmanis, Andis (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā ir pētīts pievienotās vērtības nodoklis Latvijā. Pievienotās vērtības nodoklis tiek uzskatīts par sarežģītāko nodokli, tādēļ ir nepieciešams skaidri un vienkārši noteikt nodokļa piemērošanu. Darba mērķis ir izpētīt pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu, iekasēšanu un attīstību Latvijā un Eiropas Savienībā. Darbā tiek analizēta Latvijas likumdošana par nodokļa piemērošanu un tās neprecizitātes, kā arī salīdzina to ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi. Darbs ir veidots no ievada, piecām nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un literatūras saraksta. Nodaļās tiek raksturota nodokļa būtība, reglamentējošie akti, atbildīgās institūcijas, ar nodokli apliekamie darījumi un personas, uzskaite sabiedrībā, nodokļa ietekme un ekonomisko stāvokli valstī un Eiropas Savienības ietekme uz nodokļa piemērošanu un citu dalībvalstu pieredze.

In the diploma work is examined value added tax in Latvia. Value added tax is seen like the most complicated of all taxes therefore application of the tax need to be very clear and easy. Objective of this work is to study application and encashment of value added tax in Latvia and European Union. There is analyzed Latvian legislation’s imprecision which assigns value added tax and compared it to other member states of European Union. The diploma work is made of introduction, five chapters, conclusion, suggestions and bibliography. In the chapters is examined essence of the tax, regulating legislations, responsible institutions, chargeable deals and persons, accountancy in companies, influence of European Union and experience of other member states.
Value added tax
Keywords: Ekonomika