Mediju vides pārmaiņas Latvijā: Pētījums par krievvalodīgo mediju ietekmi uz auditoriju pēc Krievijā reģistrēto kanālu bloķēšanas un Nacionālās drošības koncepcijas ietvaros - Gaile, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
Lai veicināt valsts informatīvās telpas drošību, būtisku nozīmi iegūst mijiedarbība starp mediju, kultūras un valsts regulējuma kārtības ievērošanu. Kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā, Latvija veikusi mediju kārtības izmaiņas, kas būtiski ietekmēja sabiedrības krievvalodīgo mediju auditoriju. Pētījumā apkopota informācija par Krievijā reģistrētā satura ierobežojuma sekām, krievvalodīgā satura auditorijas reakciju un adaptācijas procesu, kā arī, pielietojot kvalitatīvās un kvantitatīvās pētījuma metodes, noteikti faktori, kas ietekmē pašreizējās mediju paradumu izmaiņas, uzsverot mazākumtautību mediju nozīmi sabiedrisko procesu līdzdalībā. Apkopojot krievvalodīgās mediju auditorijas padziļināto interviju rezultātus, noskaidrots, ka attiecīgās auditorijas pārstāvji daļēji turpina lietot ar likumu aizliegto mediju saturu, kā rezultātā rada draudus valsts informatīvās telpas pilnveidošanai.

In order to promote the security of the national information space, the interaction between the media, culture and observance of the state regulatory order acquires significant importance. Since the war started by Russia in Ukraine, Latvia has made changes in the media regime, which significantly affected the public's Russian-speaking media audience. The study gathers information about the consequences of the restriction of content registered in Russia, the reaction of the audience of Russian-language content and the adaptation process. By applying the qualitative and quantitative research methods, the factors affecting the current changes in media habits are determined, emphasizing the importance of minority media in the participation of public processes. Summarizing the results of the in-depth interviews of the Russian-speaking media audience, it was found that the representatives of the relevant audience partially continue to use media content prohibited by law, which as a result poses a threat to the improvement of the national information space.
Changes in the media environment in Latvia. The impact of Russian-language media on the audience after blocking of Russian - registered channels and in the framework of the National Security Concept
Keywords: Komunikācijas zinātne; mazākumtautību mediji; krievvalodīgais saturs; minoritātes; paradumu izmaiņas; mediju vide