Epigeisko bezmugurkaulnieku sabiedrību izmaiņas augstā purva biotopu atjaunošanās gaitā dabas liegumā Cenas tīrelis - Pētersone, Guna (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis: pētīt augstā purva biotopu atjaunošanos ar epigeisko bezmugurkaulnieku sugu sastopamības salīdzināšanu dažādās veģetācijas zonās, analizēt to savstarpēju saistību un sugu sabiedrību nomaiņu. Darba ietvaros analizēti epigeisko bezmugurkaulnieku paraugi no četrām dažādām augstā purva zonām dabas liegumā Cenas tīrelis: apvidus ar priedēm, atjaunota hidroloģiskā režīma zona, atklāts, neskarts purvs un degradēts augstais purvs, kurā iespējama vai noris atjaunošanās. Iegūtie dati salīdzināti ar veģetācijas datiem katrā parauglaukumā. Galvenie rezultāti: dažādās augstā purva biotopu zonās vērojama neliela epigeisko bezmugurkaulnieku sugu un to sabiedrību nomaiņa. Lielākoties sugu sastāvs ir līdzīgs, galvenokārt atšķiras to skaits izvietotajās augsnes lamatās.

The aim of this research was: to study raised bog habitat restoration by comparison of epigeic invertebrates within different areas of vegetation, to analyse their mutual commitment and changes of species community. For this study was analysed samples of epigeic invertebrates from four different areas of raised bog in in Cena Mire Nature Reserve: area with pine trees, area of restored hydrological regime, opened, intact raised bog, degradated raised bog in which is possible or happens restoration. The obtained data was compared with vegetation data of each sampling plot. The main results: in different habitats of raised bog is observed small changes of epigeic invertebrates community. Most of the composition of species are similar and varies only numbers per soil trap.
Changes in the epigeic invertebrate community during raised bogs habitat restoration in Cena Mire Nature Reserve
Keywords: Bioloģija; augstais purvs; epigeiskie bezmugurkaulnieki; purva biotopu atjaunošanās; Cenas tīrelis