Tautsaimniecības nozaru ilgtspējīgas attīstības indikatoru novērtēšana - Jenerte, Zane (Latvijas Universitāte, 2009)
Katrai valstij ir jāveido sava ilgtspējīgas attīstības stratēģija, lai saglabātu un stimulētu ne tikai ekonomikas attīstības tempus un augstāku dzīves kvalitāti, bet arī novērstu vides degradāciju un samazināts resursu patēriņu. Ilgtspējīga attīstība ietver trīs dimensijas – vides, ekonomikas un sociālo. Vides aizsardzības aspektiem jābūt integrētiem visās tautsaimniecības nozarēs. Lai novērtētu Latvijas attīstības ilgtspējību ir jāatrod tādi indikatori, kas sniegtu attīstības tendenču precīzu novērtējumu, veicinātu pareizu politisko lēmumu pieņemšanu un atbilstošu rīcību mērķu sasniegšanai tautsaimniecības nozarēs. Darbā tika izvērtētas vairākas ilgtspējīgas attīstības novērtēsanas metodoloģijas, kas pamatā iedalās agregētajos indeksos un integrālu tendenču rādītājos. Pētījuma mērķis ir atrast katras Latvijas tautsaimniecības nozares politikai atbilstošus ilgtspējīgas attīstības indikatorus, kas sniegtu ieskatu attiecīgās nozares ilgtspējīgas attīstības tendencēs un novērtētu to atbilstību šo valsts politiku izvirzītajiem mērķiem. Pētījuma rezultātā tika izstrādāti ilgtspējigas attīstības indikatoru apkopojumi Latvijas energētikas, lauksaimniecības un meža sektoram, kā arī sniegts ieskats šo nozaru ilgtspējīgas attīstības tendencēs. Tika novērtēta indikatoru atbilstība valsts politiku izvirzītajiem mērķiem. Pētījuma darba izstrādei tika veikta literatūras analīze un pielietota statistiskās analīzes metodes. Atslēgas vārdi: Ilgtspējīga attīstība; tautsaimniecības nozares; indikatori

Each country should have its own sustainable development strategy to maintain and stimulate not only the pace of economic development and a higher quality of life, but also reduce resource consumption and to prevent environmental degradation. Sustainable development encompasses three dimensions - environmental, economic and social. Environmental aspects must be integrated into all sectors of the economy. To assess the sustainability of development in Latvia, we have to find any indicators that would give an accurate assessment of trends, promote sound policy decision making and appropriate action to achieve the objectives of the economic sectors. In my study I have evaluated a number of sustainable development methodologies of evaluation, which basically fall into aggregated indices and integral indicators of trends, which are used to promote the sustainable development process of understanding in society. The aims of the study is to find each of the Latvian economy sector policies relevant to sustainable development indicators that provide insight into the sectors of sustainable development trends and to assess their compliance with each sector’s national policy objectives. The study resulted in developing set of sustainable development indicators for Latvian energy, agricultural and forest sector, and provides an insight into the sustainable development trends of these sectors and assess their compliance with these public policy goals. I carried out these studies reading scientific literature and used statistical analysis methods. Key words: sustainable development; business sectors; indicators
Evaluation of sustainable development indicators in business sectors
Keywords: Vadībzinātne