Kontrastjutība pie dažādiem apgaismojuma līmeņiem pirms un pēc kataraktas operācijas - Riekstiņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lappusēm, tas satur 21 attēlu, un 23 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izvērtēt Vēbera konstantes vērtību izmaiņas pirms un pēc kataraktas operācijas pie dažādiem apgaismojuma līmeņiem. Metode: Pētījuma ietvaros tika mērīta kontrastjutība pacientiem ar kataraktu pirms un divas nedēļas pēc kataraktas operācijas un kontrolgrupai, kurā piedalījās pacienti presbiopijas vecumā bez acu saslimšanām. Mērījumi tika veikti mezopiskos apstākļos ar nokalibrētu datorprogrammu. Viecot mērījumus, tika mainīti ekrāna fona apgaismojuma līmeņi (60,00 cd/m2, 85,00 cd/m2, 100,00 cd/m2) un telpiskās frekvences (4 cpd, 6 cpd, 12 cpd, 18 cpd). Rezultāti: Kataraktas radītā gaismas izkliede ievērojami pasliktina kontrastjutību pie visām telpiskajām frekvencēm. Starp Vēbera konstantēm, mainoties fona apgaismojuma līmenim, nepastāv būtisku atšķirību pirms operācijas grupā un konrolgrupā. Pie apgaismojuma līmeņa 60,00 cd/m2 kataraktas operācija dod vērā ņemamu uzlabojumu pie vidējām telpiskajām frekvencēm, bet pie fona apgaismojuma līmeņiem 85,00 cd/m2 un 100,00 cd/m2 kontrastjutības uzlabojums tiek novērots gan pie augstām telpiskajām frekvencēm, gan zemām. Salīdzinot dalībniekus ar mofokālām intraokulārām lēcām (IOL) un multifokālām IOL, dalībnieki ar multifokālām IOL iegūst augstākus kontrastjutības rezultātus pie telpiskās frekvences 12 cpd.

The thesis is written in Latvian on 35 pages, it has 21 figures and 23 references. Objective: Evaluate changes in the values of the Weber constants before and after cataract surgery at different lighting levels. Methods: In this contrast sensitivity was measured in cataract patients before and two weeks after cataract surgery and in control group which consisted of at age of presbyopia with no ocular diseases. Measurements were performed under mezopic conditions with a calibrated computer program. To perform measurements, computer screen lightning levels were changed (60,00 cd/m2, 85,00 cd/m2, 100,00 cd/m2) as well as spatial frequencies (4 cpd, 6 cpd, 12 cpd, 18 cpd). Results: Cataract-induced light distribution significantly decreases contrast sensitivity at all spatial frequencies. There are no significant differences between the Weber constants when the bacground lighting level is changed in the group before cataract surgery and controls. At the lighting level of 60,00 cd/m2, cataract surgery provides a significant improvement at the average spatial frequencies, but at the background lighting level of 85,00 cd/m2 and 100,00 cd/m2 an improvement in contrast is at both high spatial frequency and low spatial frequency. When comparing participants with monofocal intraocular lens (IOL) and multifocal IOL, participants with multifocal IOL obtain higher contrast results at spatial frequency 12 cpd.
Contrastsensitivity at Different Lighting Levels before and after Cataract Surgery
Keywords: Fizika; katarakta; Vēbera likums; kontrastjutība; fona spožums