Lauku apdzīvojuma ainavas pārmaiņas Susāju pagastā - Zondaka, Rainelda (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Lauku apdzīvojuma ainavas pārmaiņas Susāju pagastā” pētīti Latgales pierobežas pagastu apdzīvojuma ainavas telpiskās struktūras pārmaiņu procesi un virzītājspēki, kā etalonteritoriju izvēloties Viļakas novada Susāju pagastu. Mērķis ir izvērtēt apdzīvojuma ainavas pārmaiņas un mūsdienu procesus Latgales pierobežā, Susāju pagasta piemērā. Pētījums balstīts uz literatūras teorētisko un kartogrāfisko materiālu analīzi, pētāmās teritorijas apsekojuma datiem un intervijās ar iedzīvotājiem iegūtās informācijas interpretāciju. Latvijā vēsturiski bijušas vairākas politiskās valdīšanas formas un arī robežas laika gaitā ir mainījušās, tāpēc pierobežas teritorijās ir notikušas apdzīvojuma struktūras pārmaiņas, kuras notiek arī mūsdienās. Līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu arī Latvijā kļuva arvien aktuālāks jautājums par pierobežas apdzīvojumu, tāpēc darbā iegūtie rezultāti atklāj vēsturisko ainavas veidolu un raksturu Susāju pagastā, pierādot, ka dažādu virzītājspēku rezultātā apdzīvojuma struktūra, veids un funkcijas laika gaitā mainās un atspoguļojas ainavā. Atslēgas vārdi: apdzīvojuma ainava, ainavas pārmaiņas un to virzītājspēki, Latgale, Susāju pagasts.

The bachelor’s thesis “Rural settlement landscape change in Susāju parish” analyzes the factors and driving forces of change of the settlement landscape in Susāju parish. The aim is to assess the changes in the settlement landscape and the modern processes in Latgale border area in example of Susāju parish. The study is based on theoretical analysis of literature and analysis of cartographic materials, data from inspecting the case study and interpretation of information obtained in interviews with inhabitants. Historically there have been several types of political rule in Latvia and borders have also changed over time, therefore there have been changes in the structure of housing in border areas that are still happening today. With the regaining of Latvia's independence, the issue of border population became more topical in Latvia as well, so the results of this paper reveal the configuration and nature of the historical landscape in Susāju parish, demonstrating that as a result of various driving forces the structure, nature and functions of settlement change over time and are reflected in the landscape. Key words: settlement landscape, landscape change and driving forces, Latgale, Susāju parish.
Rural settlement landscape change in Susāju parish
Keywords: Ģeogrāfija; apdzīvojuma ainava; ainavas pārmaiņas un to virzītājspēki; Latgale; Susāju pagasts