Smagā autotransporta radītais piesārņojums un ierobežojošo pasākumu ietekmes novērojumi Rīgā - Leimane, Ketija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt smagā autotransporta radīto piesārņojumu Rīgā, tā iemeslus un sniegt savas rekomendācijas situācijas uzlabošanai. Pētījuma dati tika ievākti par 2008. un 2009. gadu. Darbā tika izmantoti Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes dati. Noskaidrots, ka smagais autotransports ir būtisks un vērā ņemams atmosfēras piesārņojuma avots Rīgā, kas vidēji veido 18 % no transporta plūsmas. Valsts ekonomiskās situācijas radīto seku dēļ smagā autotransporta īpatsvars 2008. un 2009. gadā Rīgā samazinājies par 1,5%. Ja paaugstinātu smagā autotransporta izmešu normu no EURO3 uz EURO4 vai EURO5, PM10 kopējie transporta izmeši samazinātos par 0,15%. Samazinot auksto startu īpatsvaru, ir iespējams samazināt smago autotransportu izmešu daudzumu Darbā ir sniegti priekšlikumi smagā autotransporta ietekmes samazināšanai uz gaisa kvalitāti Rīgā. Atslēgas vārdi: emisijas, gaisa kvalitāte, izplūdes gāzes, autotransports, smagās automašīnas.

Bachelor's job is to analyze the heavy road transport pollution in Riga, the reasons for it and give its recommendations to improve the situation. Research data were collected for 2008th and 2009th year. The data used are from the Central Statistical Bureau. The heavy road transport is a major and significant source of air pollution in Riga, which represents on average 18% of the traffic flow. Because of the economic situation, heavy vehicles share in the 2008th and 2009th year fell by 1.5%. If the increase of heavy vehicle emission standards of the EURO3 EURO4 or EURO5, PM10 total transport emissions are reduced by 0.15%.Reducing cold-start proportion, it is possible to reduce emissions from heavy road transport emissions. The paper presents proposals for heavy vehicles to minimize the impact on air quality in Riga. Keywords: emissions, air quality, exhaust gas, automotive, heavy vehicles.
Air pollution caused by heavy traffic and assessment of flow restrictions in Riga city
Keywords: Vides zinātne