Līdzsvars starp vārda brīvību un dezinformāciju masu mediju platformās Ukrainas kara kontekstā - Lapiņa, Elīna Sintija (Latvijas Universitāte, 2023)
Dezinformācija mūsdienās ir kļuvusi ne tikai par draudu vārda brīvībai un demokrātijas pastāvēšanai, bet līdz ar Ukrainas kara sākumu, tā ir kļuvusi gan par starptautisku, gan reģionālu prioritāti drošības jomā. Tāpēc ir būtiski analizēt dezinformācijas ierobežošanas tiesisko ietvaru, kā arī nošķirt to no propagandas un naida runas, jo līdzšinējie tiesiskie mehānismi, kas vērsti uz naida runas ierobežošanu ne vienmēr ir pietiekami, lai ierobežotu dezinformāciju. Bakalaura darbā “Līdzsvars starp vārda brīvību un dezinformāciju masu mediju platformās Ukrainas kara kontekstā” tiek analizēts vārda brīvības tvērums dezinformācijas kontekstā. Autore analizē dezinformācijas tiesisko ietvaru gan Eiropas Savienībā, gan Eiropas Padomes ietvaros, kā arī Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmuma ierobežot Krievijas opozīcijas medijus kā valsts drošību apdraudējuma samērīgumu.

Aujourd'hui, la désinformation est devenue non seulement une menace pour la liberté d'expression et l'existence de la démocratie, mais avec le début de la guerre en Ukraine, elle est devenue une priorité de sécurité à la fois internationale et régionale. Par conséquent, il est essentiel d'analyser le cadre juridique pour restreindre la désinformation, ainsi que de la distinguer de la propagande et du discours de haine, car les mécanismes juridiques existants visant à restreindre le discours de haine ne sont pas toujours suffisants pour limiter la désinformation. Le baccalauréat "Équilibre entre liberté d'expression et désinformation sur les plateformes médiatiques de masse dans le contexte de la guerre d'Ukraine" analyse la portée de la liberté d'expression dans le contexte de la désinformation. L'auteur analyse le cadre juridique de la désinformation tant dans l'Union européenne que dans le cadre du Conseil de l'Europe, ainsi que la proportionnalité de la décision du Conseil national letton des médias électroniques de restreindre les médias d'opposition russes en tant que site web menaçant la sécurité nationale.
The balance between freedom of expression and disinformation on mass media platforms in the context of the war in Ukraine
Keywords: Juridiskā zinātne; vārda brīvība; dezinformācija; propaganda; naida runa; masu mediju platformas