DSM-5 Personības funkcionēšanas līmeņa pašnovērtējuma skalas (DSM-5 Level of Personality Functioning Scale-Self Report; LPFS-SR) adaptācija latviešu valodā - Briede, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija veikt Personības funkcionēšanas līmeņa pašnovērtējuma skalas (Level of Personality Functioning Scale-Self Report; LPFS-SR) sākotnējo adaptāciju un pārbaudīt skalas psihometriskos rādītājus Latvijas izlasē. Kā arī pārbaudīt vai pastāv saistības starp LPFS-SR un DSM-5 (Personality Inventory for DSM-5; PID-5) apakšvienībām. Pētījuma kopējo izlasi veidoja 346 Latvijas iedzīvotāji: 223 sieviešu, 115 vīriešu, 7 nebinārs un 1 respondents vēlējās norādīt savu dzimumu pats, vecumā 18–75. Klīnisko apakšizlasi veidoja 132 respondenti vecumā 18-73 gadi ar uzstādītu psihiatrisko diagnozi. Dzimuma sadalījums klīniskajā izlasē: 104 sieviešu, 22 vīriešu, 5 nebinārs, 1 vēlējās dzimumu norādīt pats. Kontrolizlasi veidoja 214 (119 sieviešu, 93 vīriešu, 2 nebinārs) nejauši atlasīti Latvijas iedzīvotāji vecumā 18 līdz 75 gadiem. Respondentiem tika lūgts aizpildīt LPFS-SR (Morey, 2018; adaptāciju latviešu valodā veica Anna Briede šī maģistra darba pētījuma ietvaros) un PID-5 (Krueger, Derringer, Markon, Watson, Skodol, 2012; adaptējusi latviešu valodā Agnese Zagorska, 2019). Pētījuma rezultāti parāda, ka LPFS-SR pietiekami ticami mēra kopējo personības funkcionēšanas līmeni un saistītās komponentes. Kā arī skala spēj sniegt atšķirīgus rezultātus klīniskajā izlasē un nejauši izvēlētu Latvijas populācijas iedzīvotāju kontrolizlasē, un uzrāda labu kriteriālo validitāti. Rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas saistības starp LPFS-SR un PID-5 skalu mērījumiem, kas atbilst teorētiskajam ietvaram.

The aim of this study was to conduct an initial adaptation of the Level of Personality Functioning Scale-Self Report (LPFS-SR) and to asses the psychometric properties on Latvian sample. Also to examine whether there are relationships between the LPFS-SR and the sub-items of the Personality Inventory for DSM-5 (PID-5). Sample of the study consisted of 346 Latvian residents: 223 female, 115 male, 7 non-binary and 1 self-report gender, aged 18-75. The clinical subsample consisted of 132 respondents aged 18-73 years with a psychiatric diagnosis. Clinical sample consisted of 104 female, 22 male, 5 non-binary, 1 self-report gender. The control sample consisted of 214 (119 female, 93 male, 2 non-binary) randomly selected Latvian residents aged 18-75 years. Participants were asked to complete the LPFS-SR (Morey, 2018; adapted into Latvian by Anna Briede for this study) and the PID-5 (Krueger, Derringer, Markon, Watson, Skodol, 2012; adapted into Latvian by Agnese Zagorska, 2019). Results show that the LPFS-SR reliably measures the total level of personality functioning, level of functioning in Self and Interpersonal Relationships, as well as level of functioning within the Identity, Self-Direction, Empathy and Intimacy subcomponents. The LPFS-SR can provide different results for clinical and control samples indicating a good criterial validity Correlation analyses of LPFS-SR and PID-5 scales showed empirical convergence between the scales of these two measures that were thematically meaningful and in accordance with the theoretical framework of the scales.
An initial Latvian adaptation of Level of Personality Functioning Scale-Self Report (LPFS-SR)
Keywords: Psiholoģija; LPFS-SR; Personības Funkcionēšanas Līmeņa Pašnovērtējuma skala; Personības traucējumi; PID-5 Personības Aptauja; Personības funkcionēšanas līmenis