Pirmsskolas vecuma bērnu dusmu kontroles veicināšanas iespējas - Kurmeļova, Dana (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autore: Dana Kurmeļova Darba nosaukums: “Pirmsskolas vecuma bērnu dusmu kontroles veicināšanas iespējas” Darba mērķis: Analizēt pirmsskolas vecuma bērnu dusmu kontroles iespējas Darba pirmajā nodaļā tiks analizētas pedagogu un psihologu teorijas par bāzes emocijām, bērnu dusmām un to cēloņiem, Otrajā nodaļā tiks apskatīta pirmsskolas vecuma bērnu emocionālā un kognitīvā attīstība. Trešajā nodaļā tiks analizēta dabas materiālu ietekme uz bērna attīstību un tiks apskatīti dažādas dusmu kontroles iespējas ar dabas materiāliem. Ceturtajā nodaļā tiks aprakstīts pētījums kā ar dabas materiāliem veicināt dusmu kontroles iespējas ar dabas materiāliem. Lai to izzinātu, tika veikta skolotāju un vecāku anketēšana, skolotāju intervēšana, novērošana. Pētījuma rezultāti liecina, ka izvirzītā hipotēze ir daļēji apstiprinājusies ņemot vērā izvirzītos kritērijus. Pētījuma hipotēze ir Bērna, dusmu kontroles veicināšana ar dabas materiāliem būs sekmīga, ja pedagos un vecāki: •Aktīvi uzklausīs bērnu, noskaidros dusmu iemeslu; •Palīdzēs iepazīt dusmas, paskaidros tās; •Bagātinās bērna pieredzi darbojoties ar dabas materiāliem; •Piedāvās dabas materiālus dažādās dienas daļās; •Piedāvās daudzveidīgas, interesantas nodarbes Atslēgas vārdi: dusmu kontrole, dusmas, attīstība, pirmsskola, dabas materiāli. Šajā darbā ir 68 lappuses, 38 attēli, 5 tabulas, 10 pielikumi un izmantotas 34 bibliogrāfiskā saraksta vienības.

Author: Dana Kurmeļova The subject: “Opportunities to promote the control of anger in pre-school children.” The goal: To analyse the possibilities of anger management in pre-school children The purpose of this study is to analyse the possibilities of anger management in pre-school children. In the first chapter of the paper theories by psychologists and educators about the base emotions, anger management and the causation of it in children will be analysed. The second chapter will focus on the emotional and cognitive development in pre-school children. Following this, the third chapter will analyse the impact of nature materials on the development of children, as well as the types of anger management using said nature materials. The fourth chapter will describe a study how it is possible to promote anger management with natural materials as well as an overview of an interview used for teachers and a survey given to the parents of children and teachers. The results of the study partly prove the hypothesis as some of the criteria were met. Anger management in children will be successful if the teacher actively listens and determines the reason for being angry; if the teacher will help to identify anger and explain it; if the teacher enriches the child's experience by working with natural materials; if the teacher will offer natural materials in different parts of the day; if the teacher will provide interesting and diverse activities. Keywords: anger management, anger, development, pre-school, nature materials. This work contains 68 pages, including 38 pictures, 5 tables, 10 annexes and 34 bibliography items.
Opportunities to promote the control of anger in pre-school children
Keywords: Skolas pedagoģija; dusmu kontrole; dusmas; attītstība; pirmskola; dabas materiāli