Slepkavība, ja to izdarījusi personu grupa - Daņilova, Zanda (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma ir „Slepkavība, ja to izdarījusi personu grupa.” Darba mērķis ir izskaidrot slepkavības personu grupā sastāva pazīmes, to savstarpējo saistību, atklājot tajās ielikto saturu un nozīmi. Darbā tiek analizētas personu grupas objektīvās un subjektīvās pazīmes, pievēršot uzmanību katras pazīmes individuālajai analīzei ne tikai no teorētiskā viedokļa, bet arī apskatot tiesu prakses piemērus Latvijā un ārvalstīs, Latvijas vēsturiskās kriminālpolitiskās vadlīnijas. Darbā akcentēta nepieciešamība ne tikai nošķirt līdzizdarītājus no slepkavības līdzdalībniekiem, bet arī savstarpējā līdzdalībnieku nošķiršanas nepieciešamība, lai netiktu pieļautas kļūdas slepkavības kvalifikācijas procesā un pareizi tiktu noteikta katras personas individuālās iesaistības pakāpe, lai varētu runāt par soda individualizāciju. Darbā uzmanība tiek veltīta arī organizētas grupas pazīmju norobežošanas problēmjautājumiem, piedāvājot iespējamos grozījumus organizētas grupas legāldefinīcijas maiņai Krimināllikumā.

Master thesis topic is „The murder committed by a group of persons.” The aim of this research is to explain the murder committed by a group of persons incrimination's, their interrelationships, content and meaning. Author analyzes murder’s criminal offense objective and subjective signs, which form t murder’s qualified offense, focusing on individual analysis of each characteristic, not only from a theoretical point of view, but also looking at the case law examples in Latvian and foreign countries, Latvian historical criminal political guidelines. According to author, necessary not only separate jointly responsible of murder’s perpetrators, but also separation between the participants, to avoid mistakes in qualification process and correct identity individual person’s involvement level and individualization of punishment. Author recommend change an organized group definition in the Criminal Code.
The murder committed by a group of persons
Keywords: Juridiskā zinātne