Vēsturisko notikumu ietekme uz Cao Sjueсjiņ romānu „Sarkanā kambara sapnis” - Saliņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Vēsturisko notikumu ietekme uz Cao Sjuecjiņ romānu “Sarkanā Kambara Sapnis”. Tēmas aktualitāte balstīta uz faktu, ka par šo romānu veikti daudzi pētījumi jau vairāku simtu gadu garumā un tas uzskatīts par vienu no visspilgtākajiem romāniem Ķīnas literatūrā. Darba mērķis bija pētīt to, kā vēsturiskie notikumi ietekmējuši romānu. Darba uzdevumi bija apskatīt Cjin dinastiju, Cao Sjuecjiņ biogrāfiju, veikt pētījumu par vēsturisko notikumu ietekmi uz romānu, salīdzināt Cjin dinastijas personas un tēlus romānā, salīdzināt arī notikumus, apskatīt “Sarkanā Kambara Sapnis” tiek pētīts pasaulē. Darba galvenie secinājumi ir: 1. Romānā autors Cao Sjuecjiņ attēloto savu ģimene kā Dzja ģimeni. 2. Romāns uzskatīts par Cao Sjuecjiņ biogrāfiju, kurā viņš apraksta sevi un to kā sabruka viņa ģimene. 3. Galvenās personas, kas ietekmējušas šī romāna tapšanu, ir imperatori Kansji un Jundžen. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 7 apakšnodaļām. Darba apjoms ir 37 lpp.

Topic of the thesis is “Historical Events Impact on Cao Xueqin’s novel “Drean of the Red Chamber”. Topicality of the thesis is based on the fact that during several hundred years there have been made many researches about the novel and it is considered as one of the most striking novels in Chinese literature. Aims of the thesis was to make a research on how historical events made an impact on the novel. Tasks were to see Qing dynasty, autobiography of Cao Xueqin, make a research on how historical events made an impact on the novel, compare people of Qing dynasty and characters in the novel and compare the events, look up how “Dream of the Red Chamber” is researched in the world. Main conclusions of the thesis are: Cao Xueqin reflects himself as Jia Baoyu in the novel. The novel is considered as autobiography of Cao Xueqin, where he describes himself and the fall of his family Main people that made an impact on the novel are emperors Kangxi and Yongzheng. Thesis consists of 3 chapters and 7 subdivisions. It consists of 37 pages.
Historical Events Impact on Cao Xueqin’s Novel „Dream of the Red Chamber”
Keywords: Āzijas studijas; Cao Sjuecjiņ; Sarkanā Kambara Sapnis; Cjin dinastija; Ķīnas literatūra; Dzja Baoju