Pašvaldību deputātiem noteiktās amata prasības un atbildība - Solosteja, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba temats ir „Pašvaldības deputātiem noteiktās amata prasības un atbildība”. Individuāli politiķis ir brīvs savā rīcībā – no deputāta amata viņu nevar atcelt, izņemot gadījumu, kad tas notiek ilgstošas slimības vai nāves dēļ, vai ar tiesas spriedumu. Ar īpašu Saeimas lēmumu iespējama arī visas domes atlaišana. Tomēr politiskā atbildība nozīmē arī atbildību pret savu politisko partiju vai vēlētāju apvienību. Tie, kas iekļāva kandidātu sarakstā, gaida no viņa noteiktu prognozējamu rīcību. Ja varas periodā deputāts pieļauj kļūdas, tad līdz ar viņa popularitāti krītas arī viņa partijas reitings sabiedrībā. Lai gan domes darbības tiek regulāri uzraudzītas, taču praksē pastāv vairākas problēmas, kas saistītas ar atsevisķu pašvaldības deputātu darbības izvērtēšanu un atbildības piemērošanu. Bakalaura darba mērķis ir analizēt pašvaldības deputātiem noteiktas amata prasības un atbildību, un izteikt priekšlikumus pašvaldību darbības uzlabošanai, veicot grozījumus normatīvajos aktos. Pētījuma periods ietver laika posmu no 2015. -2019. gadam, analizējot pēdējās aktualitātes. Darba struktūra izveidota atbilstoši darbā izvirzītajam mērķim un uzdevumiem. Darbs sadalīts četrās nodaļās un apakšnodaļās, svarīgākos secinājumus un priekšlikumus apkopojot darba beigās. Darbs sastāv no 53 lapām, 58 izmantotiem literatūras un citiem avotiem. Formulēto uzdevumu raksturošanai un darba kopējā mērķa sasniegšanai izmantotas Latvijas Republikas, ārvalstu un starptautiskās tiesību normas, kas regulē pašvaldību darbību, citi normatīvie dokumenti, speciālā literatūra, tiesu prakse, interneta materiāli un pētījumi pašvaldību darbības jomā. Īpašu uzmanību autore pievērsīs arī likumam „Par pašvaldībām”, Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumam, Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam un Valsts pārvaldes iekārtas likumam. Vienlaikus darbā izmantoti Latvijas tiesību jomā atzītu tiesību zinātnieku un juristu raksti un pētījumi.

The Bachelor's thesis is “Requirements and Responsibilities of Municipalities for Members”. A separate politician is free at his / her disposal - he / she cannot be removed from the position of a deputy, except in case of long-term illness or death, or by a court judgment. The special decision of the Saeima also allows for the dismissal of the entire City Council. However, political responsibility also implies responsibility for its own political party or association of voters. Those who put the candidate on the list are expecting a predictable action from him. If, during the period of power, the MEP makes mistakes, then his popularity drops in popularity with his popularity. Although the activities of the City Council are regularly monitored, in practice there are several problems related to the evaluation of the performance of individual municipal deputies and the application of responsibility. The aim of the Bachelor's thesis is to analyze certain requirements and responsibilities of local government deputies, and to make proposals for improvement of local governments by making amendments to regulatory enactments. The study period includes the period from 2015 to 2019. By analyzing the latest developments. The structure of the thesis is designed according to the purpose and tasks of the thesis. The work is divided into four chapters and sub-chapters, summarizing the most important conclusions and proposals at the end of the work. The work consists of 53 pages, 58 literature and other sources. For the description of the formulated tasks and for the achievement of the overall goal of the work, the Republic of Latvia, foreign and international legal norms regulating the activities of local governments, other normative documents, special literature, court practice, Internet materials and research in the sphere of activities of local governments have been used. The author will also pay special attention to the Law on Local Governments, the Law on the Status of Deputies of the Republic City Council and County Council, the Republic of Latvia City Council and County Council Election Law and the State Administration Structure Law. At the same time, the papers and research of legal scientists and lawyers recognized in the field of Latvian law have been used.
Requirements and Responsibilities of Municipal for Members
Keywords: Juridiskā zinātne; Pašvaldība; Politika; Pilnvaras; Deputāti; Valsts pārvalde