Pirkstiņrotaļa kā bērnu runas attīstības sekmētāja pirmajā vecumposmā - Krūmiņa, Digna (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba nosaukums: Pirkstiņrotaļa kā bērnu runas attīstības sekmētāja 1.vecumposmā. Kvalifikācijas darba autore: Digna Krūmiņa Kvalifikācijas darba mērķis: Teorētiski un empīriski pētīt un analizēt pirkstiņrotaļu ietekmi uz bērnu runas attīstību 1. vecumposmā. Darbs sastāv no divām nodaļām. Darba pirmajā nodaļā tiek izzināts pirkstiņrotaļu teorētiskais raksturojums, kā arī tiek sniegts pamatojums tam, kā pirkstiņrotaļas sekmē runas attīstību. Darbā tiek pētīta dažādu autoru literatūra, par pirktiņrotaļu attīstību, vēsturi un runas attīstīstības sekmēšanu izmantojot pirkstiņrotaļas. Darba otrajā daļā – empīriskajā daļā, tiek veikts pētījums ar aptaujas metodi un analīzi, tika apkopoti un izanalizēti iegūtie dati un no iegūtajiem novērojuma rezultātiem izveidoti secinājumi un tabulas. Balstoties uz aptaujas metodi un secinājumiem empīriskā pētījuma beigās iegūtie rezultāti ļāva pārliecināties, ka ir apstiprinājusies sākotnēji izvirzītais pētījuma jautājums: Vai pirkstiņrotaļu pielietošana pedagoģiskajā darbībā jaunākā pirmsskolas vecuma bērniem veicina runas attīstību? Darba apjoms: 2 nodaļas, 6 apakšnodaļas, 43 lpp., 12 attēli, 51 izmantotās literatūras avots. Atslēgvārdi: bērnu runas attīstība, runa, rotaļas, pirkstiņrotaļas, pirkstu sīkā muskulatūra.

Title of the qualification work: “Finger play as a facilitator of children's speech development in the 1st age stage.” Author of the qualification work: Digna Krūmiņa The purpose of the qualification work: To theoretically and empirically investigate and analyze the influence of finger toys on children's speech development in the 1st age stage. The work consists of two chapters. In the first chapter of the work, the theoretical characteristics of finger games are explored, as well as the rationale for how finger games contribute to the development of speech is given. The work examines the literature of various authors, about the development of finger games, history and promoting the development of speech using finger games. In the second part of the work - the empirical part, research is conducted using the survey method and analysis, the obtained data were collected and analyzed, and conclusions and tables were created from the obtained observation results. Based on the survey method and conclusions at the end of the empirical study, the results obtained made it possible to make sure that the originally proposed research question was confirmed: Does the use of finger toys in the pedagogical activity of children of younger preschool age contribute to the development of speech? Scope of the work: chapters, pages, pictures, tables, used literature sources. Keywords: development of children's speech, speech, games, finger games, fine musculature of fingers.
Finger-play as a promoter of child speech development during the first phase of old age
Keywords: Izglītības zinātnes; Bērnu runas attīstība; Runa; Rotaļas; Pirkstiņrotaļas; Sīkā pirkstu muskulatūra