Eiropas Savienības fondu ietekme uz ekonomisko attīstību Latvijas novados no 2007. līdz 2013.gadam - Glāzere, Paula (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba mērķis ir izpētīt Eiropas Savienības struktūrfondu ietekmi uz Garkalnes novada ekonomisko attīstību, kā arī analizēt ES finansējuma sadali pa Latvijas novadiem un republikas nozīmes pilsētām kopumā. Izvēlētā tēma ir aktuāla, jo vairāku ES fondu mērķis ir attīstīt valstu reģionus, tieši tāpēc ir aktuāli noskaidrot, kā attīstās un darbojas reģionālās attīstības politika Latvijā, vai tiek nodrošināta aktīva ES fondu piesaiste un vai šo fondu piesaiste ir ietekmējusi novadu ekonomisko attīstību, šajā darbā koncentrējoties vairāk tieši uz Garkalnes novadu. Darba pirmajā daļā autore apraksta ekonomisko attīstību, pašvaldības, reģionālo politiku, kā arī ES struktūrfondus no teorētiskā aspekta. Otrajā daļā autore analizē kopējos ieguldītos ES fondu līdzekļus Latvijas reģionos, konkrētāk novados, laika posmā no 2007. līdz 2013. gadam. Un darba trešajā daļā autore detalizētāk apraksta Garkalnes novada ekonomiskās attīstības faktorus, kā arī veic kopējo analīzi, ņemot vērā gan viedokļus, gan datus par ES fondu ietekmi uz ekonomisko attīstību Garkalnes novadā.

Diploma aims to explore the impact of the EU structural funds on Garkalne district economic development, as well as to analyze the distribution of the EU funding over the Latvian regions and cities. This theme is topical, because the aim of several EU funds is to develop the regions of countries and that is why it is up to date to find out how regional development policy is developing and working in Latvia, is the allocation of funds active enough and has it had some effect on economic development of regions, more directly to be focused on Garkalne district. In the first part author describes economic development, local municipalities, regional policy and EU structural funds from theoretical aspect. In the second part, author analyses the total EU funds invested in Latvian regions in the period of 2007 till 2013. And in the third part, author describes in detail Garkalne district economic development factors, as well as perform an overall analysis, taking into account both views and data on the impact of EU funds on economic development in Garkalne district.
European Union fund impact on economic development of regions in Latvia from 2007 to 2013
Keywords: Ekonomika; Eiropas Savienība; struktūrfondi; ekonomiskā attīstība; reģionālā attīstība; novadu attīstība