Ergonomiskie riski elektrometinātāju darbā un preventīvie pasākumi - Ritmane, Jana (Latvijas Universitāte, 2018)
“Ergonomiskie riski elektrometinātāju darbā un preventīvie pasākumi”. Darba autore: Jana Ritmane. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr.sc.admin Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 89 lpp., ietver 57 attēlus, 11 tabulas, 9 pielikumus, 50 literatūras avotus. Metālapstrāde ir nozīmīga nozare Latvijas tautsaimniecībā, jo tā nodrošina citām tautsaimniecības nozarēm vajadzīgās metālapstrādes tehnoloģijas un metāla izstrādājumus. Tā kā metināšanas nozare ir neatņemama un nepieciešama metālapstrādes procesu daļa metālapstrādē, jo pieprasījums pēc noturīgām metālu savienošanas metodēm vienmēr ir bijis un būs, maģistra darbā analizēti ergonomiskie riski elektrometinātāju darbā. Maģistra darba mērķis ir izpētīt ergonomisko risku ietekmi uz elektrometināšanas darbu veicējiem un izstrādāt preventīvus pasākumus to mazināšanai. Maģistra darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, secinājumiem, praktiskām rekomendācijām un pielikumiem. Lai noskaidrotu elektrometināšanas darbu veicēju viedokli par viņu veikto darbu un darba slodzi, veikta darbinieku aptauja, kurā piedalījās 100 respondenti. Praktiskā pētījumā izmantota gan vispārīgo risku analīze, gan specializētās ergonomisko risku novērtēšanas metodes, gan arī eksperimentālās (objektīvās) metodes - sirdsdarbības monitorings un soļu monitorings. Aptaujā un praktiskā pētījumā iegūtie rezultāti, kā arī literatūras un zinātnisko publikāciju analīzē iegūtā informācija, autorei ļauj secināt, ka galvenie ergonomiskie riski elektrometinātāju darbā ir palielināta fiziska darba slodze, piespiedu pozas un lokāls muskuļu sasprindzinājums, kas, neatkarīgi no darbinieka darba stāža, visvairāk noslogo muguras lejas daļu un kājas, kam seko arī plecu daļa un visa darbā izmantotā roka. Atslēgas vārdi: elektrometināšana, darba vide, riski, ergonomika, darba vieta.

“Ergonomic Risks in Work of Welders and Preventive Measures”. Author of the thesis: Jana Ritmane. Advisor of the thesis: Associate Professor, Dr.sc.admin Henrijs Kaļķis. Thesis is laid out on 89 pages, contains 57 pictures, 11 tables, 9 annexes, 50 sources of literature. Metalworking is an important sector of Latvian economy as it provides the necessary metalworking technologies and metal products to other economic sectors of Latvia. Due to welding branch being an integral and indispensable part of metalworking, as there will always be a high demand for enduring methods of joining metal, the author of this master’s thesis has analysed the ergonomic risks of electric welders’ working environment. The aim of this master’s thesis is to study the impact of ergonomic risks on electric welders and develop preventive measures to reduce those risks. This master’s thesis consists of Introduction, 4 Parts, Conclusions, Practical Recommendations and Annexes. In order to clarify the opinion of the electric welders on their performance and workload, survey completed by 100 respondents was carried out. In practical research part general risk analysis was applied along with specialised prevention methods of ergonomic risks and experimental (objective) methods – heart rate monitoring and step counter. Obtained results from the survey questionnaires and the practical research, as well as acquired information performing analysis of the literature and scientific publications, allowed the author to conclude that main ergonomic risks of the working environment of the electric welders are physical workload, forced postures and localised muscle tension, which, independently from the seniority of the employee, puts the most pressure on low back and lower limbs, followed by shoulders’ area and the whole active arm. Keywords: electric welding, working environment, risks, ergonomics, workplace.
Ergonomic risks in work of welders and preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; elektrometināšana; darba vide; riski; ergonomika; darba vieta