Akūta koronāra sindroma ar ST elevācijām pacientu aprūpe lokālās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā - Lībore, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma “Akūta koronāra sindroma ar ST elevācijām pacientu aprūpe lokālās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā koronāra slimība ir liela sabiedrības problēma, jo, lai gan pēdējos gados mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir mazliet mazinājusies, kardiologi šo tendenci pozitīvi nevērtē, jo tā ir saglabājusies augsta. Darba mērķis: Izpētīt pacientu aprūpi ar akūtu koronāru sindromu ar ST elevācijām lokālās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Pētījuma jautājums: Kāda aprūpe tiek veikta pacientam ar akūtu koronāru sindromu ar ST elevācijām lokālās slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma metode: Kvalitatīvā pētījuma metode, pētījuma instruments – daļēji strukturēta intervija. Pētījums tika veikts X slimnīcas ITN, tajā piedalījās 7 māsas, kuras nodrošina AKS pacientu aprūpi. Otrajā nodaļā tiek apkopota zinātniskā literatūra par Akūtu koronāru sindromu ar ST elevācijām. Trešajā nodaļā tiek apkopota literatūra par pacientu aprūpi. Ceturtajā nodaļā tiek analizēti intevijās iegūtie dati no respondentiem. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, bakalaura darba mērķis ir sasniegts. Tika secināts, ka galvenās aprūpes prioritātes pacientiem stājoties ITN ar akūtu koronāru sindromu ir vitālo rādītāju monitorings, sāpju mazināšana, agrīnu komplikāciju novērtēšana un medikamentozā aprūpe. Māsai ir svarīgi precīzi izpildīt ārstu dotās ordinācijas, lai pacients saņemtu kvalitatīvu ārstēšanu. Pēc pētījuma apkopošanas var secināt, ka pacientiem ar AKS ar ST elevācijām atveseļošanās ir atkarīga no dažādiem faktoriem. Kā piemērus var minēt savlaicīgu diagnozes uzstādīšanu, veselības stāvokļa novērtējumu pirms diagnozes uzstādīšanas, ārstēšanas metodes, aprūpi slimības laikā un pēc tās, atbalstu, ko sniedz tuvinieki, pacienta aktīvu iesaistīšanos savas veselības uzlabošanā, precīzu ārstu ordināciju izpildi atveseļošanās periodā. Darbs sastāv no 42 lappusēm, 3 nodaļām ar apakšnodaļām, 14 tabulām, 5 pielikumiem un 38 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: akūts koronārs sindroms, pacients, aprūpe, māsa.

The topic of the bachelor’s is “ Care of patients with acute coronary syndrome with ST elavations in the intensive care unit of local hospital.” The topicality of the theme is determined by the fact that Latvia coronary heart disease is a big problem because although in recent years mortality from cardiovascular diseas has slightly decreased, cardiologists do not evaluate this trend positively, since it has remained high. Aim of the study: To study the care of patients with acute coranary syndrome with ST elevations in the intensive care unit of a local hospital. Research question: What care is provided to a patient with acute coronary syndrome with ST elevations in the intensive care unit of a local hospital? Research method: Qualitative research method, research tool – semi – structured interview. The study was conducted in Hospital ITN X, and involved 7 nurses. The second chapter summarizes the scientific literature on Acute Coronary Syndrome with ST elavations. The third chapter summarizes the literature on patient care. In the fourth chapter, the data obtained from the interviews from the respondents are analyzed. It was concluded that the main care priorities for patients entering ITN with acute coronary syndrome are vital signs monitoring, pain relief, assessment of early complications and medication. It is important for the nurse to precisely follow the instructions given by the doctor so that the patient receives quality treatment. After summarzing the study, it can be concluded that the recovery of patients with STDs with ST elevations depends on various factors. Example including early diagnosis, pre – diagnosis assessment, treatment methods, and during and after illness,support provided by relative and the patient’s active involment in improving their health, accurate exacution of doctor’s orders during the recovery period. The work consists of 42 pages, 3 chapters with subsections, 14 tables, 5 appendice and 38 references. Keywords: acute coronary syndrome, patient, care, nurse.
Care of Patients with Acute Coronary Syndrome with ST Elavations in the Intensive Care Unit of Local Hospital
Keywords: Medicīna; akūts koronārs sindroms; pacients; aprūpe; māsa