Vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesību īstenošanas problemātika Latvijas Republikā - Zariņa, Amanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesības ir būtisks tiešās demokrātijas realizācijas instruments, ar kura starpniecību tautai kā suverēnam ir iespēja likumdošanas procesa ceļā tieši iesaistīties valstiski svarīgu lēmumu pieņemšanā. Latvija ir viena no valstīm, kuras konstitūcijā ir paredzētas vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesības. Tomēr prakse rāda, ka pašreizējā parlamentārā likumdevēja noteiktā kārtība šo tiesību realizācijai ir uzskatāma par neefektīvu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ar vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesību realizāciju saistīto problemātiku, kā arī piedāvāt priekšlikumu šī tiesību institūta efektivitātes uzlabošanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darba autore veica vēlētāju likumdošanas iniciatīvas tiesību normatīvā regulējuma, kā arī praksē realizēto vēlētāju likumdošanas iniciatīvu izpēti. Atslēgvārdi: Satversme, tiešā demokrātija, likumdošana, vēlētāju likumdošanas iniciatīva, Satversmes grozījumu projekts, likumprojekts, parakstu vākšana.

Voters' Legislative Initiative Rights is an essential instrument for the realisation of direct democracy trough which the nation as a sovereign has the possibility to make important decisions through the legislative process. Latvia is one of the countries where the voters' legislative initiative rights are determined in the constitution. However, in practice, the current procedure established by the parliamentary legislator for the exercise of these rights is considered ineffective. The aim of the current Bachelor thesis is to explore the issues of Voters' Legislative Initiative Rights in Latvia and to make a proposal to improve the effectiveness of this legal institute. To achieve the aim, the author of the current thesis carried out a study of the normative regulation of the right of voters' legislative initiative, as well as of the implementation of legislative initiatives of voters implemented in practice. Keywords: the Satversme, direct democracy, legislation, Voters' Legislative Initiative, draft amendments to the Satversme; draft law, collection of signatures.
Problems of Implementation of Voters' Legislative Initiative Rights in the Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversme; tiešā demokrātija; likumdošana; vēlētāju likumdošanas iniciatīva; Satversmes grozījumu projekts