Dizaina dienasgrāmatas kā refleksijas rīka izstrāde šūšanas tēmas apguvē dizainā un tehnoloģijās 8. klasē - Čuhačevs, Adrians (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors Adrians Čuhačevs ir izstrādājis diplomdarbu “Dizaina dienasgrāmata kā refleksijas rīka izstrāde šūšanas tēmas apguvē dizainā un tehnoloģijās 8. klasē”. Diplomdarba mērķis ir izpētīt mācību tēmas “Kā šuj ar šujmašīnu apģērbu vai aksesuāru?” apguves iespējas dizaina un tehnoloģiju 8. klasē, izvērtējot uzdevumus atbilstoši dizaina procesa posmiem, un izstrādāt dizaina dienasgrāmatu, kas veicinātu skolēnu refleksiju. Diplomdarbs sastāv no piecām nodaļām. Pirmajā nodaļā autors analizē dizaina procesu kā mācību pieeju pedagoģijā. Otrajā nodaļā autors apraksta šūšanas apguvi dizainā un tehnoloģijās. Trešajā nodaļā autors analizē refleksijas teorētiskās nostādnes mācību procesā. Ceturtajā nodaļā autors izpēta teorētiskos avotus par kvalitatīvo saturu analīzi, ko izmantos iepriekš iegūto datu analīzei. Savukārt, piektajā nodaļā tiek analizētas skolēnu dizaina dienasgrāmatas, izmantojot kvalitatīvo satura analīzi, un tiek aprakstīts izstrādātais dizaina dienasgrāmatas piemērs

The author of the thesis, Adrians Čuhačevs, has developed the diploma paper "The Design Journal as a Reflection Tool in Learning the Topic of Sewing in Design and Technology for Grade 8." The aim of the thesis is to explore the possibilities of learning the topic "How to sew a garment or accessory using a sewing machine?" in Grade 8 Design and Technology, by evaluating the tasks according to the stages of the design process and developing a design journal that promotes student reflection. The thesis consists of five chapters. In the first chapter, the author analyzes the design process as a pedagogical approach. The second chapter describes the acquisition of sewing skills in the context of Design and Technology. The third chapter examines the theoretical foundations of reflection in the learning process. In the fourth chapter, the author explores theoretical sources on qualitative content analysis, which will be used to analyze the collected data. Finally, the fifth chapter analyzes students’ design journals using qualitative content analysis and presents an example of the developed design journal.
Development of a design diary as a reflection tool for learning sewing in design and technology in grade 8
Keywords: Izglītības zinātnes; dizaina process; refleksija; šūšanas apguve; kvalitatīvā kontentanalīze; dizaina dienasgrāmata