Maleīnskābes izoimīdu un izoimīdija sāļu Dīlsa-Aldera reakcijas ar Daniševska diēnu - Mežeckis, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2010)
Maleīnskābes izoimīdu izoimīdīja sāļu Dīlsa-Aldera reakcija ar Daniševska diēnu. A.Mežeckis. zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., doc. Kļimenkovs I. Bakalaura darbs, 33 lappuses, 1 tabula, 14 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. DĪLSA-ALDERA REAKCIJA, MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDI, MALEĪNSKĀBES IZOIMĪDIJA PERHLORĀTI, DANIŠEVSKA DIĒNS, REĢIOSELEKTIVITĀTE Darbā ir sintezēti maleīnskābes izoimīdi un maleīnskābes izoimīdija perhlorāti un veiktas to Dīlsa-Aldera reakcijas ar Daniševska diēnu (trans-1-metoksi-3-(trimetilsiloksi)buta-1,3-diēnu) un trans-2-(trimetilsiloksi)buta-1,3-diēnu. Veiktas ciklopievienošanas produktu izoimīda cikla atvēršanas reakcijas ar amīniem. Iegūto savienojumu struktūra pētīta, izmantojot masas spektrometriju un 1H-KMR spektroskopiju.

Diels-Alder reactions of maleisoimides and maleisoimidium salts with Danishefsky’s diene. A.Mežeckis. supervisor Dr. chem., doc. Klimenkovs I. Bachelor’s thesis, 33 pages, 1 table, 14 literature references, 1 appendix. In Latvian. DIELS-ALDER REACTION, MALEISOIMIDES, MALEISOIMIDIUM PERCHLORATES, DANISHEFSKY’S DIENE, REGIOSELECTIVITY Maleisoimides and maleisoimidium perchlorates have been synthesized and used in Diels-Alder reaction with Danishefsky’s diene (trans-1-methoxy-3-(trimethylsiloxy)-1,3-butadiene) and trans-2-(trimethylsiloxy)-1,3-butadiene. Isoimide ring of the cycloaddition products has been opened with amines. The structure of the obtained compounds has been determined by mass spectrometry and 1H-NMR spectroscopy.
Diels-Alder reactions of maleisoimides and maleisoimidium salts with Danishefsky,s diene
Keywords: Ķīmija