Grupu tiesību izpratne V. Kimlikas filozofijā - Bērziņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā darbā kritiski izvērtēta grupu tiesību izpratne Vila Kimlikas filozofijā. Vispārējā cilvēktiesību deklarācija bija nozīmīgs mēģinājums aizsargāt minoritāšu tiesības. Tomēr cilvēktiesības nav spējīgas atbildēt uz virkni jautājumu, kas izriet no kultūrdaudzveidības. Šajā darbā tiek pamatots, ka tradicionālās cilvēktiesības ir nepieciešams papildināt ar grupu tiesībām. Turklāt tiek izvērtētas Kimlikas teorijas praktiskā pielietojuma iespējas Latvijā.

This thesis critically examines the notion of group rights in Will Kymlickas philosophy. The Universal Declaration of Human Rights was important efforts to protect minority rights. Nevertheless, human rights are unable to resolve fundamental questions regarding cultural diversity. This paper argues that traditional human rights need to be supplemented with an additional set of group rights. Furthermore, paper examines possibilities of practical applications of Kymlickas theory in Latvia.
The notion of the group rights in W. Kymlickas philosophy
Keywords: Filozofija; Vils Kimlika; grupu tiesības; multikulturālisms; minoritātes