Kiberpanks pasaulē un Japānā - Raica, Anna (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs „Kiberpanks pasaulē un Japānā” ir veltīts tādam zinātniskās fantastikas žanram ka kiberpanks. Žanrs apraksta dzīvi nākotnes antiutopiskajā pasaulē, kur no vienas puses ir augstas tehnoloģijas, un no otras - zems dzīves līmenis. Darbā mērķis ir salīdzināt rietumu un japāņu kiberpanka darbus, un noteikt, kādas kiberpanka pazīmes jau ir mūsdienu pasaulē. Pētījums notiks, izmantojot literatūru, mangu, filmas un zinātniskus rakstus. Tiks apskatīti Viljama Gibsona, Brusa Sterlinga, Tsutomu Nihei un daudzu citu kiberpanka autoru darbi; kā arī grāmatu ekranizācijas un tādas rietumu un japāņu filmas ka „The Matrix”, „Tetsuo” un citas. Šī tēma ir aktuāla, jo daudz kas no tā, ko jau 20.gadsimtā aprakstīja savās grāmatās to laiku autori, ir satiekams šodien, un kas zin, varbūt cilvēci gaida tieši tāda nākotne, kādu var redzēt grāmatās un filmās.

The Bachelor paper “Cyberpunk Worldwide and Japanese Cyberpunk” is dedicated to a science fiction genre called cyberpunk. This genre describes life in future dystopia where, on the one hand, high technology is omnipresent, and on the other hand, standards of living remain shockingly low. The paper’s objective is to compare Western and Japanese cyberpunk works, and to define which cyberpunk features we can actually see in today's world. Research is made by analysing literature, manga, films and scientific texts. Works of William Gibson, Bruce Sterling, Tsutomu Nihei and other cyberpunk author works’ description are used in the paper along with screen adaptations and such Western and Japanese films as “The Matrix” and “Tetsuo” etc.
Cyberpunk Worldwide and Japanese Cyberpunk
Keywords: Āzijas studijas