Stacionārā praktizējošo māsu stresa pārvarēšanas stratēģijas - Šķērsta, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Stress, ikdienā un profesionālajā darbībā, ir kļuvis jau par katra cilvēka neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Bakalaura darba tēma – „Stacionārā praktizējošo māsu stresa pārvarēšanas stratēģijas”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka stacionāros praktizējošām māsām ir liela fiziska un psiholoģiskā slodze, kas izraisa stresu profesionālajā darbībā, kas atspoguļojās uz sniegtā medicīniskā pakalpojuma kvalitāti. Darba mērķis ir noskaidrot kādas stresa pārvarēšanas stratēģijas pielieto stacionārā praktizējošās māsas. Mērķa sasniegšanai tika apkopota literatūra un pētījumi par stresa jēdzienu, stresa norises mehānismiem, kā arī noskaidrotas kādas ir stresa pārvarēšanas stratēģijas māsu profesijas darbības kontekstā. Praktiskajā daļā ir veikts kvantitatīvais pētījums Zemgales reģiona daudzprofilu un specializētā stacionārā. Pētījums tika veikts ar strukturētas anketas palīdzību, ietverot „Īso stresa pārvarēšanas aptauju”. Izvirzītā hipotēze, ka daudzprofilu un specializētā stacionāra praktizējošās māsas pielieto atšķirīgas stresa pārvarēšanas stratēģijas, ir apstiprinājusies. Iegūtie pētījuma rezultāti liecina, ka daudzprofilu stacionāra praktizējošās māsas pamatā izvēlas uz emocijām orientētās stresa pārvarēšanas stratēģijas, bet specializētā profila stacionārā praktizējošās māsas pielieto uz problēmām orientētās stresa pārvarēšanas stratēģijas. Bakalaura darbs sastāv no 49 lapaspusēm bez pielikumiem, 2 tabulām, 17 attēliem un 3 pielikumiem. Atslēgas vārdi: stress, stresa simptomi, stresors, stresa pārvarēšanas stratēģijas, stacionārā praktizējošās māsas.

Stress has become an integral part of everyone's life, both in daily life and in the professional world. The topic of the bachelor's thesis is "Stress coping strategies of inpatient nurse practitioners". The relevance of the topic is determined by the fact that nurses practicing in hospitals have a high physical and psychological load, which causes stress in their professional activity, and was reflecting on the quality of medical service provided. The aim of research is to find out the coping strategies used by nurses practicing in hospital. To achieve the aim, literature and researches on the concept of stress, mechanisms of stress, as well as to find out what are the stress coping strategies in the context of nursing profession were collected. In the practical part, a quantitative study was conducted in a multiprofile and specialised hospital in the Zemgale region. The research was conducted by means of a structured questionnaire, including a "The Brief Cоping Оrientatiоn fоr Prоblem Experiences Inventоry". The hypothesis that nurses practising in a multiprofile and a specialised hospital use different coping strategies has been confirmed. The results show that nurse practitioners in a multiprofile hospital mainly choose emotion-focused coping strategies, whereas nurse practitioners in a specialised hospital use problem-focused coping strategies. The bachelor thesis consists of 49 pages without appendices, 2 tables, 17 figures and 3 appendices. Keywords: stress, stress symptoms, stressors, coping strategies, nurse practitioners.
Stress coping strategies of inpatient nurse practitioners
Keywords: Medicīna; stress; stresa simptomi; stresors; stresa pārvarēšanas stratēģijas; stacionārā praktizējošās māsas