Miega kvalitāte garīgā veselības aprūpē strādājošām māsām - Dolgiha, Ligita (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – “Miega kvalitāte garīgā veselības aprūpē strādājošām māsām”. Tēmas aktualitāti nosaka garīgā veselības aprūpē strādājošo medicīnas māsu, kā arī apkalpojošā personāla trūkums. Ar šo problēmu saskaras ne tikai garīgās veselības aprūpē, bet arī citās veselības nozarēs. Garīgās veselības aprūpes personālam nākas sastapties ar augstu darba slodzi, lielu pacientu skaitu, kā arī ar agresīviem pacientiem un zemu atalgojumu. Tāpēc, lai izdzīvotu, personāls spiests strādāt papildus slodzes. Blakus darbs uzliek vēl lielākus pienākumus, pieaug spriedze, līdz ar to miega kvalitāte iespējams pasliktinās. Pētījumā piedalīsies 100 garīgās veselības aprūpes māsas. Pētniecības darba hipotēze: Garīgā veselības aprūpē strādājošām māsām eksogēnie miega traucējumi vairāk ietekmē miega kvalitāti nekā endogenie. Pētniecības uzdevumi: 1.Apkopot literatūru par miega kvalitāti, miega traucējumu veidiem, to ietekmi uz miega kvalitāti garīgā aprūpē strādājošām māsām. 2.Izstrādāt aptauju. 3.Veikt anketēšanu. 4.Apkopot un analizēt iegūtos datus. 5.Izstrādāt secinājumus. Pētniecības instruments: Lai sasniegtu darbā uzdoto mērķi, tiks veikts kvantitatīvs, neeksperimentāls pētījums, pielietojot miegainības testu, lai uzzinātu, vai personālam ikdienā piemīt miega traucējumi. Pētniecības metode: neeksperimentāla kvantitatīva pētniecības metode - anketēšana. Slēdziens: Hipotēze - Garīgā veselības aprūpē strādājošām māsām eksogēnie miega traucējumi vairāk ietekmē miega kvalitāti nekā endogenie - ir apstiprinājusies. Atslēgas vārdi: miegs, darba režīms, darba intensitāte, B. Ņūmena.

The theme of the Bachelor paper - "Sleep quality of nurses in mental health care institutions". The relevance of the topic is determined by the lack of nurses and service staff working in mental health care institutions. This problem is faced not only in mental health care institutions, but also in other health care areas. The mental health care staff is facing high workload, high numbers of patients, also aggressive patients, and low pay. Furthermore, to survive, the staff is required to work extra shifts. Additional workload is more demanding and adding more responsibilities, while tension is increasing, as a result the quality of sleep may deteriorate. The study encompasses 100 mental health care nurses. The research hypothesis: The exogenous sleep disorders have greater impact than endogenous on the sleep quality of mental health care nurses. Research tasks: 1.To consolidate the literature on the quality of sleep, types of sleeping disorders, and their impact on the sleep quality of mental health care nurses. 2.To develop a questionnaire. 3.Carry out a survey. 4.To summarize and analyse the obtained data. 5.To draw conclusions. The research tool: To achieve the objective of the thesis, a quantitative, non-experimental study will be carried out using a drowsiness test to find out whether the staff suffers from sleeping disorders in their everyday life. The research method: non-experimental quantitative research method - questionnaire. The decision: The research hypothesis - The exogenous sleep disorders have greater impact than endogenous on the sleep quality of mental health care nurses – is confirmed. The keywords: sleep, working regimen, work intensity, B. Newman.
Sleep Quality of Nurses in Mental Health Care Institutions
Keywords: Medicīna; Miegs; Darba režīms; Darba intensitāte; B. Ņūmena