Latvijas fiskālās politikas analīze - Jurcāns, Dans (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz Latvijas nodokļu politikas analīzi, izdarīt secinājumus par Latvijas valdības realizēto fiskālo politiku un tās efektivitāti, kā arī izvirzīt priekšlikumus, kā izmantot nodokļu sistēmu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. Darbā aplūkots periods no 2005. līdz 2010. gadam, kas ietver gan Latvijas ekonomikas izaugsmi, gan krīzes iestāšanos un tās sekas. Darbā padziļināti analizēta nodokļu politika, jo autors to uzskata par iedarbīgāko fiskālo instrumentu. Teorētiskajā daļā veikta fiskālās politikas teorijas analīze, lai gūtu priekšstatu par tās principiem un funkcijām. Praktiskajā daļā aplūkotas izmaiņas Latvijas makroekonomiskajos rādītājos un nodokļu ieņēmumos, spriests par ekonomikas un nodokļu sistēmas savstarpējo saistību, kā arī analizētas izmaiņas pamatbudžetā nozīmīgāko nodokļu likumos, lai noskaidrotu tajos veiktās izmaiņas, to atbilstību teorijai un faktiskajai situācijai Latvijā, kā arī to mērķus.

The aim of the thesis is to draw conclusions about the nature and effectiveness of changes in Latvia’s taxation system with the purpose of controlling its economy, and to present suggestions for further use of taxes to overcome the current economic crisis. The thesis examines the period between 2005 and 2010, including the rapid growth in Latvia’s economy and the onset of the recession. The thesis focuses on tax policy, as the author regards it as the more efficient fiscal instrument. The theoretical part consists theoretical analysis of fiscal policy, its principles, functions and instruments. The practical part deals with changes in Latvia’s macroeconomical data and tax revenue to gain an insight into the connection between economic processes and the tax system. The practical part also includes an in-depth analysis of the changes in taxes that have the most important role in the general government budget, to assess their compliance with the theory of fiscal policy, the state of economy, and the motivation behind them.
Analysis of the fiscal policy of Latvia
Keywords: Ekonomika