E-cigarešu augošā popularitāte jauniešu vidū, kā arī to nekaitīguma propaganda salīdzinājumā ar tradicionālajām cigaretēm - Semjonova, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma aktualitāte: Smēķēšana vienmēr bija un ir aktuāla problēma, un tai ir pozitīva korelācija ar sirds un asinsvadu slimībām, kas gadu no gada ir biežākais nāves iemesls pasaulē. Neskatoties uz veselības institūtu mēģinājumiem samazināt smēķētāju skaitu, mūsdienās parādījās jauns nikotīna uzņemšanas veids -veipošana, kas ir ērti lietojams, viegli pieejams un maldīgi reklamēts kā nekaitīga alternatīva parastām nikotīna cigaretēm. Tas savukārt palielina kopējo smēķētāju skaitu un globāli pasliktina cilvēku veselību un saīsina dzīvildzi. Darba mērķis: Izpētīt no psihosociālā viedokļa, kāpēc e-cigaretes ir kļuvušas tik populāras, kāpēc cilvēki izvēlējās tieši šo nikotīna uzņemšanās veidu, vai tiešām cilvēki tic reklāmai, par to mazāku kaitējumu veselībai, vai tomēr izvēlās šo alternatīvu parastām cigaretēm citu iemeslu dēļ, ka arī respondentu domu salīdzinājums ar reklāmas solīto un reālo informāciju par to kaitējumu veselībai, salīdzinot arī ar parasto nikotīna cigarešu smēķēšanu. Pētījuma metode: Lai savāktu datus, tika izveidota anonīma anketa eu.jotform.com, kas ietvēra jautājumus par e-cigaretēm un smēķēšanu. Aptauja tika izveidota latviešu valodā un respondenti tika uzrunāti, izmantojot sociālos medijus un citas tiešsaistes platformas. Kopumā tika iegūti 248 dalībnieku rezultāti, kas tika analizēti, izmantojot to pašu vietni. Visi dalībnieki tika informēti, ka viņu atbildes ir anonīmas. Rezultāti: Vairums jauniešu sāk smēķēt pirms 18 gadu vecumam. 81,45% respondentu esot mēģinājuši e-cigareti, no 138 smēķētājiem 71% cilvēku ir vai bija e-cigarešu lietotāji. Par galveno iemeslu pamēģināt uzsmēķēt joprojām ir smēķēšanas popularitāte, kas izplatās draugu lokā, kā arī jauniešu vēlme pamēģināt kaut ko jaunu. Starp vecākiem, kas smēķē un smēķējošiem bērniem bija atrasta statistiski nozīmīga korelācija (Pīrsona hī kvadrāta tests, p = 0,001). Secinājumi: Pamatojoties uz iegūtajiem datiem, var secināt, ka lielāka daļa respondentu neuzskata, ka e-cigaretes mazāk kaitē veselībai un otra daļa neuzskata to par pietiekami svarīgo faktoru, tādejādi var secināt, ka šāda popularitātē nav saistīta ar vēlmi samazināt ar veselību saistītus riskus. Ir redzams, ka galvenie iemesli e-cigarešu popularitātē jauniešu vidū ir ērtāka lietošana vairumā vietās bez nepatīkamas smakas un ,otrādi, ar pievilcīgiem aromātiem.

Introduction: Smoking has always been and continues to be a significant problem, positively correlated with cardiovascular diseases, which remain the most common cause of death worldwide year after year. Despite health institutions efforts to reduce the number of smokers, a new way of nicotine intake has emerged today - vaping. It is easy to use, widely available, and falsely advertised as a harmless alternative to regular nicotine cigarettes. This, in turn, increases the total number of smokers, globally worsening human health and shortening life expectancy. Aim: To investigate from a psychosocial point of view why e-cigarettes have become so popular, why people choose this particular way of nicotine intake, whether people believe the advertisements about its lesser health damage, or choose this alternative to regular cigarettes for other reasons, and to compare the respondents' thoughts with the advertised and real information about their health risks compared to regular nicotine cigarette smoking. Materials and methods: To collect data, an anonymous questionnaire was created on eu.jotform.com, which included questions about e-cigarettes and smoking. The survey was created in Latvian, and the respondents were approached using social media and other online platforms. A total of 248 participants' results were obtained and analyzed using the same website. All participants were informed that their responses were anonymous. Results: Most young people start to smoke before the age of 18. 81.45% of respondents have tried e-cigarettes, and out of 138 smokers, 71% of people were e-cigarette users. The main reason for trying smoking is still its popularity, which spreads among friends, as well as the eagerness of young people to try something new. A statistically significant correlation was found between smoking parents and smoking children (Pearson chi-square test, p = 0.001). Conclusions: Based on the obtained data, it can be concluded that the majority, of respondents do not consider e-cigarettes to be less harmful to health, and the other part does not consider it an important factor. Therefore, it can be concluded that the popularity of e-cigarettes is not related to the desire to reduce health risks. It can be seen, that the main reasons for the popularity of e-cigarettes among young people are their more convenient use in most places, without an unpleasant smell, and, on the contrary, with attractive aromas.
Increasing popularity of E-cigarette among young people, as well as the promotion of their harmlessness in comparison with traditional cigarettes smoking
Keywords: Medicīna; E-cigaretes; veips; veipošana; cigaretes; smēķēšana