Vietas piesaiste un dzīvesstilu daudzveidība Latvijas laukos - Lāce, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Promocijas darba mērķis ir raksturot dzīvesstilu un vietas piesaistes daudzveidību Latvijas laukos. Teorētiskajā modelī lauku dzīves vide raksturota no vietas kā trīs dimensiju – materiālās formas, relatīvās attālinātība un vietai piešķirto vērtību un nozīmju perspektīvas; tās radītie priekšnosacījumi sociālajiem aģentiem – izmantojot dzīvesstila jēdzienu, vietas piesaistes, ikdienas mobilitātes un migrācijas jēdzienus. Izveidotais teorētiskais modelis empīriskajā pētījumā pārbaudīts, izveidojot kvantitatīvā aptaujā izmantojamu jautājumu matricu par ikdienas pakalpojumu un iespēju izmantošanu dažādos telpiskos mērogos. Pētījumā secināts, ka lauku ierobežotā iespēju struktūra un attālinātība, mijiedarbojoties rada nevienlīdzīgus priekšnosacījumus iedzīvotāju grupām ar atšķirīgiem resursiem dažādu dzīvesstilu segmentu īstenošanai un vēl vairāk pastiprina jau pastāvošo nevienlīdzību laukos. Atslēgas vārdi: lauki, vieta, dzīvesstils, vietas piesaiste, pakalpojumi.

The purpose of the doctoral thesis is to describe the diversity of lifestyles and place attachment in rural Latvia. In the theoretical model, the rural living environment was characterized as a three-dimensional place consisting of material form, relative remoteness and values and meanings assigned to the place. The perspective of social agents was analyzed using the concept of lifestyle, place attachment, daily mobility and migration. The theoretical model was examined empirically by creating a matrix of questions to be used in a quantitative survey on the use of everyday services and opportunities on different spatial scales. It can be concluded that the limited rural opportunity structure and relative remoteness interact in creating unequal preconditions to implement various lifestyles segments for population groups with different level of resources, and is further reinforcing already existing inequalities in rural areas. Keywords: rural, place, lifestyle, place attachment, services.
Promocijas darbs
Keywords: Socioloģija; Rural sociology