Autovadītāju redzes kvalitātes novērtējums - Mieze, Krista (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lappusēm. Tajā ir ietverti 14 attēli, 2 tabulas un 31 literatūras avoti. Darba mērķis ir izvērtēt autovadītāju redzes kvalitāti. Tika apkopoti Norvēģijas publikā ievākti autovadītāju redzes dati 100 dalībniekiem vecumā no 16 līdz 94 gadiem, liekot uzsvaru uz redzes asuma un redzes lauka datiem. Rezultātā tika noskaidrots, ka lielākajai daļai autovadītāju ir atbilstošs redzes asums un redzes lauks, izvērtējot tos pēc EK direktīvas noteiktajiem standartiem. Tika noskaidrots, ka būtu ieteicams pēc 65 gadu vecuma pārbaudīt visiem autovadītājiem redzes lauku, lai nodrošinātu pēc iespējas drošākus braukšanas apstākļus.

The Master’s thesis is written in Latvian on 40 pages. It contains 14 images, 2 tables, and 31 references. Purpose was to evaluate the drivers vision quality. We collected vision data from Norwegian public drivers for 100 participants aged 16 to 94, with an emphasis on visual acuity and visual field assessment. As a result, we found that most drivers have normal visual acuity and visual field according to the EC directives. It was found that it would be advisable to examine visual field of all drivers after the age of 65 years in order to ensure the safest possible driving conditions.
Evaluation of Vision Quality in Drivers
Keywords: Fizika; autovadītāji; redzes asums; redzes lauks; redzes prasības