LINQ operāciju veiktspēja .NET vidē - Sarmulis, Arnolds (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs ir veltīts LINQ vaicājumu veiktspējas problēmai, kur LINQ vaicājumi tiek izpildīti datubāzē izmantojot ORM ietvaru. LINQ veiktspējas problēmas var būtiski degradēt vaicājumu izpildes laiku no dažādām līdz pat simts reizēm. Veiktspējas problēmas rodas gan no pieejamo operatoru nekorektas lietošanas, gan arī no ORM ietvara nespējas optimizēt LINQ vaicājumus. Problēma tiek risināta veidojot praktisku pētījumu kurā tiek veikta sistemātiska LINQ vaicājumu veiktspējas testēšana, kas savukārt tiek realizēta izmantojot speciāli tam izstrādātu pētīšanas rīku. Izstrādātais pētīšanas rīks sniedz iespēju automatizēti testēt vaicājumus pie dažādām testa datu konfigurācijām trijos dažādos datubāzu serveros. Pētījuma rezultāti pārliecinoši uzrāda ka ‘Join’ pieeja ir efektīvāka par navigācijas īpašību pieeju LINQ vaicājumu veidošanā.

The master's thesis is devoted to the performance problem of LINQ queries, where LINQ queries are executed in database using the ORM framework. LINQ performance issues can significantly degrade query execution times from some to hundreds of times. Performance problems arise from the incorrect use of the available operators and from the inability of the ORM framework to optimize LINQ queries. The problem is solved by creating a practical study in which systematic performance testing of LINQ queries is done by using a specially developed research tool. The developed research tool provides an opportunity to automatically test queries on different configurations of test data on three different database servers. The research results show that the 'Join' approach is more effective than the navigation properties approach in creating LINQ queries.
Performance of LINQ operations in the .NET environment
Keywords: Datorzinātne; LINQ vaicājumi; veiktspējas testēšana; Objektu relāciju kartējuma ietvars; datubāzes serveris