Veģetācijas atjaunošanās gaita Lielajā Ķemeru tīrelī pēc 1999. gada ugunsgrēka - Čerļenoka, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
1999. gada augustā Lielajā Ķemeru tīrelī izdega teritorija, kas ietver augsto purvu un boreālo mežu. Pētījums, kura mērķis bija noskaidrot veģetācijas atjaunošanās gaitu Lielajā Ķemeru tīrelī pēc ugunsgrēka 2013. gada veģetācijas sezonā veikts kā atkārtojums M. Kāļa 2001. gadā veiktajam pētījumam. Izdegušajā teritorijā vienmērīgi pa visu teritoriju bija izvietoti 40 parauglaukumi (10 10 m). Parauglaukumos kvantitatīvi noteica augu sugas un to projektīvo segumu (Brauna – Blankē skala). 2013. gada veģetācijas sezonā deguma reģistrēja 24 augu sugas, no tām 9 sūnu sugas un 15 vaskulāro augu sugas. Salīdzinot sugu skaitu 1999. un 2000. gadā ievāktajiem datiem ar 2013. gadā ievāktajiem datiem augu sugu skaits ir samazinājies par 30 sugām attiecīgi 22 vaskulāro augu un 8 sūnu sugām. 14 gadu laikā kopš degšanas Lielajā Ķemeru tīrelī ir izzudušas ruderālās un pioniersugas, kas raksturīgas pirmajiem sukcesijas gadiem, to vietā nostiprinājušās augstajam purva raksturīgas sugas. Kā arī ir palielinājusies sugu daudzveidība degušajā teritorijā un attīstījusies augstajam purvam raksturīga veģetācija. Atslēgas vārdi: uguns, augstais purvs, boreālais mežs, veģetācija, atjaunošanās, Lielais Ķemeru tīrelis.

On August 1999 in Lielais Ķemeru tīrelis burned out zone, which included bog and boreal forest. Exploration, which purpose was to find out pace of revegetation in Lielais Ķemeru tīrelis after fire in vegetation season in 2013, was done as repeat for research that was held in 2001 by M. Kālis. In the parched territory evenly, over the entire area were situated 40 sample plots (10 10 m). In the sample fields quantitatively was defined plant species and the projective cover of them (Braun - Blanquet scale). In the burning of vegetation season in 2013 was registered 24 plant species: 9 moss species and 15 species of vascular plants. In the comparison number of species collected in 1999 and 2000 with 2013th year the number of plant species decreased by 30 species, respectively 22 species of vascular plants and 8 moss species. 14 years since burning in Lielais Ķemeru tīrelis disappeared ruderal and pioneer species, that are typical for first years of succession. Instead them rooted species, which are typical for bog, increased diversity of species in the burned area and developed vegetation that is typical for bog. Keywords: fire, bog, boreal forest, vegetation, regeneration, Lielais Ķemeru tīrelis.
Regeneration of vegetation in Lielais Ķemeru tīrelis after fire in 1999
Keywords: Bioloģija