Naudas sods - Āboliņa, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2018)
Naudas sods krimināltiesībās ir piemērojams gan kā pamatsods, gan papildsods. Iepazīstoties ar pieejamajiem statistikas datiem, naudas sods tiek piemērots daudz retāk nekā piespiedu darbs vai brīvības atņemšana. Ar Krimināllikuma grozījumiem ir būtiski palielināts jau tā reti piemērojamā naudas soda apmērs, taču praksē lielākoties naudas sods tiek piemērots minimālajā apmērā. Maģistra darba mērķis ir veikt padziļinātu pētījumu par naudas soda tiesisko regulējumu Latvijā, ārvalstīs un tā piemērošanu praksē. Tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1) izpētīt naudas soda attīstību no Latvijas neatkarības atjaunošanas līdz 2018.gadam; 2) izpētīt pieejamo informāciju saistībā ar naudas sodu; 3) izpētīt pieejamo tiesu praksi; 4) veikt analīzi par naudas soda piemērošanu; 5) izpētīt naudas soda regulējumu citu valstu kriminālkodeksos.

In criminal law fine applies as basic punishment and following additional punishment as well. In accordance with available statistical data, fine is applied less frequently than community service or deprivation of liberty. Amendments to the criminal law have significantly increased, the amount of the fine which is already rarely applied, but in practice the fine is applied in the minimum amount. The aim of the Master's thesis is to carry out an in-depth study on the legal regulation of the fine in Latvia, abroad and its application in practice. The following tasks were set: 1) to study the development of fines from the restoration of Latvia's independence until 2018; 2) to study the available information regarding the fine; 3) to study available case law; 4) to analyze the imposition of the fine; 5) to study the regulation of fines in the criminal codes of other foreign countries.
Penalty
Keywords: Juridiskā zinātne; naudas sods; krimināllikuma 41.pants; tiesu prakse; grozījumi Krimināllikumā; naudas soda piemērošana