Jauniešu attieksme Latvijā pret investīcijām finanšu tirgos - Ņikonovs, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas jauniešu finanšu pratību un dažādu faktoru ietekmi uz viņu attieksmi pret ieguldījumiem finanšu tirgū, kā arī analizējot ekspertu intervijas un aptaujas datus, apzināt faktorus, kas ietekmē jauniešu attieksmi, zināšanas un uzvedību finanšu tirgos. Iegūtie rezultāti uzsver finanšu pratības nozīmi jauniešu attieksmes ietekmē, taču tie izceļ arī citus nozīmīgus faktorus, piemēram, pārliecību par finanšu tirgu izpratni, perspektīvu attiecībā uz personīgajiem finanšu panākumiem, riska toleranci un ienākumiem. Tika atklāts, ka šiem faktoriem ir būtiska nozīme Latvijas jauniešu attieksmes veidošanā pret ieguldījumiem finanšu tirgos. Pamatojoties uz šīm atziņām, tiek sniegti ieteikumi, kā uzlabot jauniešiem paredzētās finanšu pratības programmas, īpašu uzmanību pievēršot šiem svarīgajiem faktoriem un veicinot pozitīvu attieksmi pret ieguldījumiem finanšu tirgos.

The purpose of this bachelor's thesis is to investigate the financial literacy of young people in Latvia and various factors that affect their attitudes toward financial market investments. This study seeks to identify the factors that influence young people's attitudes, knowledge, and behavior in financial markets by analyzing expert interviews and survey data. The findings underscore the significance of financial literacy in influencing the attitudes of young people, but they also highlight other significant factors such as confidence in comprehending financial markets, perspective regarding personal financial success, risk tolerance, and income. It was discovered that these factors play a crucial role in the formation of attitudes toward investments in financial markets among Latvian youth. On the basis of these insights, recommendations can be made to improve financial literacy programs aimed at young people, with an emphasis on addressing these important factors and promoting a positive attitude toward investments in financial markets.
Attitude of Young People in Latvia Towards Investments in the Financial Markets
Keywords: Ekonomika; finanšu pratība; finanšu tirgi; jaunieši; attieksme; investīcijas