Eiropas investīciju fondu sniegums - Pavainis, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba temats ir " Eiropas investīciju fondu sniegums". Darba izpēta uzņēmumus finansēšanas problēmas ES ietvaros, pēc 2008.g. finanšu krīzes sekām. Tika radīta jauna stratēģija ES līmenī, ar mērķi pāriet uz kapitāla tirgus balstītam finansējumam, nodrošinajot alternatīvu bankām ka vienīgam finansējuma avotam priekš uzņēmumiem. Lai novērtēt ES CMU iniciatīvas perspektīvu, šīs darbs izpēta kopfondu efektivitātes rādītājus, un potenciālu efektivitātes rādītāju starpību, starp fondiem kas ir saistīti ar bankām un neatkarīgiem fondiem, lielākajos akciju tirgos Eirozonā. Darbs sastāv no tris daļām: 1. Pirmā daļa pēta ES banku sistēmas attīstību, to grūtības nodrošinot atbilstošu finansējumu SME, kā rezultātā izraisa jaunu ES Kapitāla Tirgus Savienības iniciatīvu finansēšanas problēmu risināšanā. 2. Otrā daļa ir pārskats par pašlaik izmantojamiem kopfondu efektivitātes pasākumiem. 3. Trešajā daļā ir empīrisks pētījums par kopfondu efektivitāti, kas darbojās Centrālās Eiropas akciju tirgos, un izmeklē, vai bankās saistītiem fondiem ir priekšrocības salīdzinājumā ar neatkarīgajiem fondiem . Vai pastāv risks, ka tas negatīvi ietekmēs CMU stratēģijas ieviešanu ES. Pētījuma veikšanas periods ir: no 2008.g.- 2016.g. Eiropas ieguldījumu fondu radītāju statistiskā analīze dati ir ierobežoti periodā no 2012.līdz 2016.gada sakuma. Ieguldījumu fondu darbības analīzes veidi sašaurināti līdz kopfondiem, kas darbojas Centrālas Eiropas tirgū, Francijā, Vācijā un investē Eirozonā.

The bachelor’s thesis is „ European investment funds performance”. Work is exploring business financing problems in the EU as a consequence of 2008y credit crisis. New EU strategy is emerging to do major shift towards markets based financing. In order to evaluate ongoing EU CMU initiative prospects, this work will study mutual funds performance measures and will probe the potential performance differences between bank owned and independent mutual funds of biggest equity markets Eurozone. Thesis is combined from three parts: 1. The first part studying the development of EU banking system problem to provide adequate financing for SME’s, resulting to emerging EU CMU initiative as strategy to resolve financing problems. 2. Second part is overview of currently used mutual funds performance measures 3. The third part is empirical study of UCITS performance operating in principal Central Europe equity markets and investigates if banks having advantage over the independent asset managers. If it might have negative impact to CMU strategy implementation in EU. The study was conducted for 2008-2016 yy period. The scope for statistical analysis was limited to investment funds performance 2012-2016yy. period and to mutual funds operating in the biggest Central European markets, namely France and Germany, investing into euro zone
European investment funds perfomance
Keywords: Ekonomika; Banks; UCITS; CAPM; Capital Market Union; Funds performance