Materiālo tiesību normu intertemporālā piemērojamība administratīvajā procesā - Nagle, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba ,,Materiālo tiesību normu intertemporālā piemērojamība administratīvajā procesā” mērķis ir identificēt un apkopot materiālo tiesību normu intertemporālās piemērojamības noteikumus administratīvajā procesā, kā arī izvērtēt to pamatotību. Norādītā mērķa sasniegšanai tika detalizēti izpētīta un analizēta tiesu prakse un tiesību doktrīna par tiesisko apstākļu maiņu administratīvajā procesā. Pētījuma rezultātā autore ir secinājusi, kādas materiālo tiesību normas no laika aspekta iestādei un tiesai vispārīgi ir jāņem vērā, izskatot prasījumu par labvēlīga administratīvā akta izdošanu vai nelabvēlīga administratīvā akta atcelšanu. Kā arī autore ir apkopojusi un analizējusi izņēmumus no šiem vispārīgajiem noteikumiem.

The aim of the master’s thesis “Intertemporal applicability of substantive legal norms in administrative proceedings” is to identify and summarise the rules of intertemporal applicability of substantive legal norms in administrative proceedings and to assess their correctness. In order to achieve the aforementioned goal, the case law and legal doctrine about change of legal circumstances in administrative proceedings were examined and analysed in detail. As a result of the research, the author has concluded what substantive legal norms from a temporal perspective an institution and a court must in general take into account when assessing an application for a favourable administrative act or annulment of an unfavourable administrative act. The author has also summarised and analysed the exceptions from these general principles.
Intertemporal applicability of substantive legal norms in administrative proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; administratīvais akts; materiālo tiesību normas; intertemporālie principi; tiesisko apstākļu maiņa